Šaleška danes / Gospodarstvo

Vpliv suše na proizvodnjo električne energije

Nizki vodostaji rek zaradi suše postajajo vse bolj pereč problem, s pomanjkanjem padavin se namreč spreminja tudi hidrološka slika slovenskih voda, ki pa zaenkrat ne vpliva na porabo električne energije, pač pa je ta odvisna od visokih temperatur (kar se denimo kaže v povečani uporabi klimatskih naprav za hlajenje). »Se je pa zaradi suše spremenil delež proizvedene električne energije iz NEK, hidro in termo proizvodnje,« pojasnjuje Natalija Grebenšek iz Termoelektrarne Šoštanj.

Farmacevtska družba v Velenju načrtuje do 1.000 novih delovnih mest

Župan Mestne občine Velenje Peter Dermol je z direktorjem farmacevtske družbe VonPharma Tadejem Von Horvathom včeraj podpisal pogodbo za prodajo zemljišča v izmeri 14.580 m² v Poslovni coni Stara vas za izgradnjo dveh hal (proizvodno-upravne hale in logističnega farmacevtskega centra za vzhodno Slovenijo). Ocenjena vrednost investicije, ki naj bi zagotovila od 650 do 1.000 novih delovnih mest z visoko dodano vrednostjo, znaša od 30 do 50 milijonov evrov.

Povišanje cene toplotne energije za končne uporabnike 

Svet ustanoviteljev Komunalnega podjetja Velenje, d. o. o., se je na junijski seji seznanil z informacijo, da je Termoelektrarna Šoštanj (TEŠ) uveljavila povišanje cene toplotne energije, in sicer za 40,7 %. Višja cena je posledica vedno dražjih emisijskih kuponov za izpuste, ki jih mora Komunalno podjetje plačevati za ogrevanje, kljub prizadevanjem, da bi bili plačila kuponov za ogrevanje opravičeni, saj je daljinski sistem ekološki.