Gorenje bo zaprlo obrat v Rogatcu

Gorenje bo konec avgusta 2025 zaprlo obrat v Rogatcu, kjer izdelujejo komponente za hladilno zamrzovalne aparate, proizvodnjo pa bodo na tej lokaciji močno zmanjšali že s koncem letošnjega leta. Vsem 120 zaposlenim bodo ponudili delo v Gorenjevih tovarnah v Velenju. Če tega ne bodo sprejeli, jim bodo izplačali odpravnino, so povedali v Gorenju.

Pojasnili so, da obrat v Rogatcu zapirajo, ker z izdelavo komponent na tej lokaciji niso več konkurenčni. Proizvodnja hladilno zamrzovalnih aparatov, za katere komponente izdelujejo v Rogatcu, namreč že leta poteka v Valjevu v Srbiji.

"Pri izdelavi aparatov smo pod hudim cenovnim pritiskom, zato bomo po zaprtju obrata v Rogatcu komponente nabavljali pri zunanjih dobaviteljih. Prav tako pa nekaterih izdelčnih linij hladilno zamrzovalnih aparatov, za katere smo v Rogatcu izdelovali komponente, ne proizvajamo več oz. aparati nimajo več takšnih komponent, kot jih v obratu v Rogatcu še lahko izdelujemo," so navedli v Gorenju.

Predsednik sindikata SKEI v Gorenju Žan Zeba je za Radio Velenje povedal, da je sindikat poskušal v tej fazi izboriti za zaposlene čim več skozi odpravnine in nagrade. “10. oktobra smo podpisali dogovor, ki smo ga najprej predstavili delavcem, ki so rekli, da so s tem zadovoljni. Smatram, da je dogovor zelo korekten. V skladu z njim bi vsak, ki je zdaj zaposlen v Rogatcu, prejel 40 odstotkov večjo odpravnino, plus to, da dokler dela v tovarni, dobi za vsak mesec nadaljnjega dela, 500 € bruto stimulacije. Za tiste, ki bi se odločili za delo v Velenju, pa smo se dogovorili, da dobijo za vsak delovni dan, če se bodo vozili, zaradi razdalje za vsak delovni dan 25 €, kar bi prineslo za 22 delovnih dni 550 € dodatka.”

Zaradi oddaljenosti ne pričakujejo, da se bo veliko zaposlenih v Rogatcu odločilo za delo v Velenju, zato Zeba meni, da se jih bo večina odločila, da vzame odpravnino in si poišče delo v domačem okolju.

V prvem delu opuščanja proizvodnje v Rogatcu bi z delom konec leta prenehalo 60 delavcev, 60 pa bi jih delalo še do konca avgusta 2025.