Rebalans, cene v vrtcu, občinski nagrajenci

Seja Sveta Občine Šmartno ob Paki
Naš čas

Svetniki Občine Šmartno ob Paki soglašali s predlaganimi spremembami letošnjega občinskega proračuna

Šmartno ob Paki, 7. oktobra – Svetniki Občine Šmartno ob Paki so se po štirih mesecih sešli na 11. redni seji občinskega sveta. Med desetimi točkami dnevnega reda velja omeniti prvi rebalans letošnjega občinskega proračuna, višje ekonomske cene v javnem vrtcu Sonček ter potrditev predlogov letošnjih dobitnikov občinskih priznanj in nagrad.

Grb občine Francu Podgoršku

Na predlog občinske komisije za priznanja in nagrade so svetniki soglasno potrdili letošnje prejemnike najvišjih občinskih priznanj.  Na slavnostni seji občinskega sveta – na dan praznika občine,11. novembra – bo grb občine prejel Franc Podgoršek iz Rečice ob Paki, plaketo občine pa Nevenka Hofer iz Rečice ob Paki in Drago Tamše iz Gorenja.

»Med predlogi za prejemnika plakete je bilo tudi PGD Šmartno ob Paki, a je v preteklosti že prejelo grb občine, torej višje priznanje od predloga, zato pobuda ni bila relevantna. Enemu prejemniku se namreč lahko ena vrsta priznanja podeli le enkrat,« je pojasnila predsednica komisije Bernarda Radoslovnik.Ob tem je svetnike seznanila še s sklepom članov komisije, naj se v prihodnje v besedilu razpisa za zbiranje pobud za podelitev občinskih priznanj in nagrad doda navedba, da mora predlagatelj pred oddajo predloga preveriti, če je kandidat že prejemnik, ter ga skladno z ugotovljenim predlagati za višje priznanje.

Za 4,5 % višje ekonomske cene v javnem vrtcu

Od 1. novembra bodo starši otrok, vključenih v javni vrtec Sonček, plačali za storitev  za 4,5% več kot doslej oziroma bodo (po navedbah razlagalca, ravnatelja šmarške osnovne šole Bojana Jurasa) položnice za otroke, vključene v prvo starostno skupino, višje za 25, za drugo starostno skupino pa za dobrih 20 evrov. Kot je še pojasnil Juras, je razlogov za dvig cen več: manjše število otrok (namesto 8 imajo oblikovanih 7 skupin), višji stroški dela, materiala in vzdrževanja, višji prispevki za plače in napredovanja zaposlenih. Po njegovih navedbah primerjava cen med 50 vrtci kaže, da ostajajo storitve v Sončku kljub podražitvi med desetimi najnižjimi.

Šmarški župan Janko Kopušar pa je ob potrditvi višjih cen poudaril: »Kot predstavnik občine moram skrbeti, da javni zavodi poslujejo brez izgub, ker mora sicer lokalna skupnost kot njihova ustanoviteljica to pokriti. Hkrati se zavedam težav staršev in vpliva višjih cen na njihov družinski proračun, zato pričakujemo, da bodo v vrtcu izvajali ukrepe, ki bodo omogočili racionalno poslovanje in kakovostne storitve.«

Prihodki nižji, odhodki višji

»Letošnja dogajanja v lokalni skupnosti narekujejo kar nekaj aktivnosti. Zaradi dogodkov in možnosti izvedbe načrtovanih projektov predlagamo sprejem prvega rebalansa letošnjega občinskega proračuna. Spreminjamo ga v petih postavkah,« je začel z obrazložitvijo za spremembe najpomembnejšega občinskega dokumenta Janko Kopušar.

Med glavnimi razlogi zanje je omenil gradnjo javnega kanalizacijskega omrežja na področju Rečice ob Paki – desni breg (za kar načrtujejo tudi najem dolgoročnega kredita v višini 700 tisoč evrov) ter uspešno prijavo na razpisu za postavitev sončne elektrarne na javnih zavodih vrtec Sonček in Mladinski center. Za slednjo naložbo morajo pridobiti izvajalca, ki bo potrebna dela izvedel do konca leta. Poleg omenjenega pa je rebalans potreben še za nakup zemljišč za gradnjo nadomestitvenih objektov ter za zagotovitev denarja za prostorsko načrtovanje in za umestitev objektov v prostor. »Z rebalansom se spreminjajo prihodki, ki so nižji od prvotno načrtovanih, ter odhodki. Ti so višji od predvidenih, vendar zaradi tega težav ne vidim.« Prihodki naj bi znašali 3,8 milijona, odhodki pa nekaj več kot 7 milijonov evrov.