Pravični prehod: »Ka mam pa js s tem?«

Delavnice z dijaki
Naš čas

Dijaki morajo razmišljati o poklicih, ki jih njihovi starši še niso poznali

Velenje, 3. oktobra – Razvojna agencija Savinjsko-šaleške regije je v sklopu aktivnosti Centra za pravični prehod SAŠA v sodelovanju z Mladinskim centrom Velenje, Besedilnim ateljejem in Šolskim centrom Velenje izvedla štiri delavnice z mladimi »Ka mam pa js s tem?« 350 srednješolcev Šolskega centra Velenje se je na štirih srečanjih seznanilo s procesom pravičnega prehoda v SAŠA regiji in razmišljalo o svoji prihodnosti.

Kam se usmeriti? Kateri poklic izbrati? Bomo imeli dobre službe? Bodo za mlade dostopna in cenovno ugodna stanovanja? Se bo dalo lepo živeti? Aktualne teme, ki jih mladi slabše poznajo, so jim približali z interaktivnim predavanjem. Na delavnicah so jih spodbudili k debati o njihovih pogledih in željah za življenje, delo in razvoj v prihodnosti.

Zapiranje Premogovnika Velenje bo nedvomno povzročilo korenite spremembe v zaposlitveni politiki v regiji in dijaki morajo razmišljati o poklicih, ki jih njihovi starši še niso poznali. Prav tako je njihov glas pomemben pri načrtovanju razvojnih politik – trenutno poteka priprava izhodišč za zakon o razvojnem prestrukturiranju SAŠA regije.

Mladi so svoj pogled na prihodnji razvoj regije izrazili na delavnicah, ki so obravnavale 3 ključne teme: delovna mesta prihodnosti, kakovost bivanja in zdravo okolje. Na predstavitvi rezultatov sta jih obiskala župan MO Velenje Peter Dermol in župan Občine Šoštanj Boris Goličnik ter predstavnik Ministrstva za vzgojo in izobraževanje Aleš Ojsteršek. Dialog z odločevalci je v procesu podajanja želja in mnenj mladih zelo pomemben, saj predstavlja izkušnjo komunikacije in aktivnega vključevanja v oblikovanje lokalnih politik.

Večina mladih ne pozna procesa izstopa iz premoga, zato so takšne aktivnosti več kot dobrodošle. Mladi prepoznavajo podnebne spremembe kot resen družbeni problem, vendar so kljub temu redki zaskrbljeni za prihodnost planeta. V zvezi z lastno prihodnostjo so optimistični in imajo visoke cilje, o življenju v SAŠA regiji po končanem izobraževanju pa v večini še ne razmišljajo.

Center za pravični prehod SAŠA je v okviru omenjenih delavnic pridobil dragocene informacije, kam usmeriti razvojne programe, da bodo mladi ne le ostajali v regiji, temveč tudi krepili novo zgodbo premogovne regije SAŠA. Aktivnosti Centra za pravični prehod so v celoti financirane iz tehnične pomoči Sklada za pravični prehod.