Svetovni dan duševnega zdravja

Ker je pomembno, kako smo – Letošnja osrednja tema je duševno zdravje na delovnem mestu

Duševno zdravje je pomemben del celostnega zdravja, zato mu 10. oktobra s Svetovnim dnevom duševnega zdravja posvečamo posebno pozornost. Svetovna zveza za duševno zdravje je letos izpostavila izjemno pomembno temo – duševno zdravje na delovnem mestu. Duševno zdravje postaja vse bolj pereč javnozdravstveni izziv v Sloveniji, saj so duševne motnje in bolezni v splošni populaciji zelo razširjene, a mnogokrat tudi neprepoznane.

V Sloveniji po podatkih Eurostata približno 85.000 ljudi živi z depresivnimi motnjami. Depresija pri velikem deležu bolnikov pogosto povzroči začarani krog, v katerem nihajo med vzponi in padci. Posebno to velja za tiste, ki na zdravljenje niso odzivni in jim predpisujejo vedno nova zdravila. Najbolj žalostne zgodbe piše v življenju delovno aktivnega prebivalstva, ki jih depresija obremeni v obdobju, ko se od njih pričakuje največ.

Prav zato je svetovni dan ozaveščanja o duševnem zdravju letos v znamenju duševnega zdravja na delovnem mestu. Ta najpogostejša duševna bolezen nikakor ni samo problem posameznika, ampak vpliva na celotno družbo. Po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje se iz leta v leto viša tako število predpisanih receptov za antidepresive kot tudi število izgubljenih delovnih dni zaradi bolniških staležev, ki jih povzročajo duševne motnje: povprečno trajanje ene odsotnosti zaradi duševne in vedenjske motnje je leta 2023 znašalo skoraj 55 dni.

Center za krepitev zdravja ZD Velenje vabi na predavanja in delavnice. V ponedeljek, 7. oktobra, ob 17. uri bo gostja v Knjižnici Velenje psihologinja Alenka Rebula Tuta. Njeno predavanje nosi naslov Prisrčnost, sočutje in moč varujejo naše življenje.

V ponedeljek, 14. oktobra, ob 17. uri ste vabljeni v sejno sobo ZD Velenje. Niki Jakol, psihologinja CKZ, bo spregovorila o smrti v družini skozi otroške oči.
V torek, 5. novembra, ob 17. uri, bodo v sejni sobi ZD Velenje pripravili delavnico za odrasle s tehnikami sproščanja.