Jesen na vasi – v Škalah

Jesen na vasi v Škalah
Naš čas

Razstava pridelkov in poučevanje o zelju – Zadovoljni s pridelkom, vroče poletje je omejilo tudi rdeče polže

Škale, 29. septembra – V začetku letošnje jeseni so v društvu Revivas Škale tradicionalno pripravili prireditev Jesen na vasi. »Vsako leto izberemo tematiko, lani so to bili orehi, letos smo pozornost posvetili zelju. Obiskovalci dogodka so lahko prebrali in slišali marsikaj o njegovi pridelavi, predelavi, prikazano je bilo ribanje in tlačenje zelja, pogovor o njegovih zdravilnih učinkih. Ugibali so težo zeljne glave, poskušali kislo zelje na kruhu in se sladkali z jabolčnim in vinskim moštom,« je povzel dogajanje predsednik društva Zvone Kodrun.

Jesen na vasi je tudi priložnost za druženje članov društva in krajanov, ki na razstavo prinesejo svoje pridelke in med njimi nato izbirajo »naj« pridelek. »To ne pomeni le, da je morda največji, lahko je tudi najmanjši, najbolj izviren ali naj pridelek po izgledu in domiselni postavitvi,« še pove Kodrun.

Zadovoljni z letino

Udeleženke, ki so prispevale pridelke, so povedale, da so na splošno s pridelkom zadovoljne. »Bilo je veliko paradižnika, fižola, kumaric, paprike, korenja, krompirja,« so naštevali. Zeljne glave pa niso bile najboljše, veliko je bilo kapusovega belina in smrdljivcev, zelje je gnilo, zdaj, ob vlagi, pa zeljne glave pokajo, smo slišali. Predsednik se je pohvalil z obilnim pridelkom kakija, ki lepo zori, in fig, slednje je že predelal v marmelado.
Škalčani so se pohvalili, da so večinoma samooskrbni, veliko zelenjave in sadja pridelajo doma, viške shranijo za zimo – vlagajo, sušijo, vkuhavajo, stiskajo sok. »In ga tudi razdelimo sosedom,« je še prišel medklic.

Kjer so tekačice, polžev ni

»Najboljše pri letošnjem poletju je bilo, da ni bilo rdečih polžev, za razliko od mokre pomladi, ko smo na vrtu lahko delali le to – pobirali polže,« je dodala Eva Kumer. Rešitev zanje pa je povedala podpredsednica KS Škale-Hrastovec Brigita Tretjak. »Najbolj učinkovit način za spopad z rdečimi polži so race tekačice. Najbolj pridne živali so, na dan obdelajo okoli 400 m2 in res se pozna njihovo delo. Kjer so tekačice, polžev ni,« je pohvalila njihovih 17 »članic« družine.

Brigita Tretjak je zadovoljna, da se krajani na takšnem dogodku družijo v prijetnem razpoloženju, se pogovorijo, pregledajo letino, izmenjajo recepte. »Vsakdo ima kaj pokazati, hkrati pa nas tak dogodek zbere in se pogovorimo še kaj drugega. Veseli smo, da je društvo Revivas tako aktivno in vedno najde tematiko, ki je zanimiva za več krajanov.«