Tudi s trgatvijo ohranjajo kulturno dediščino

Trgatev v Šmartnem
Naš čas

V Šmartnem ob Paki pripravili osmo trgatev potomke najstarejše vinske trte na svetu – Sodi bolj polni kot lani, a za 40 do 50 % manj pridelka

Šmartno ob Paki, 25. septembra – Maja leta 2015 je Slavek Jenuš - Hutar, vodja bračev iz Malečnika, ki vsako leto opravijo trgatev modre kavčine na Lentu, zasadil potomko slednje na ploščadi pred knjižnico in upravo Občine Šmartno ob Paki. Sredi prejšnjega tedna je šmarško društvo vinogradnikov pripravilo osmo trgatev te potomke.

Letošnja bera je bila v primerjavi z lansko precej skromnejša. Šmarški župan Janko Kopušar in podžupan Mestne občine Velenje Janez Melanšek sta namreč utrgala le 12 grozdov, ki so tehtali 3,7 kilograma. Kljub temu bo protokolarnega vina, ki ga stisnejo iz modre kavčine, dovolj. Za to so poskrbeli člani vinogradniškega društva s svojim tovrstnim pridelkom. Prinesli so namreč več kot 125 kilogramov grozdja, iz katerega se nadejajo dobrih 90 litrov vina. Da bo iz grozdnega soka »ratalo« dobro vino, bo v kleti poskrbela skrbnica občinske vinske trte in predsednica društva Mojca Praprotnik.

Protokolarno vino za tiste, ki si ga zaslužijo

»Povsod, kjer je trgatev, je veselo, in tudi na naši je tako. Za lanski, nekoliko manjši pridelek od pričakovanega, je bil »kriv« velenjski župan Peter Dermol, za vse ostalo sem jaz. Prevzemam to odgovornost, a obstajajo razlogi za tako slabo letino občinske trte. Ostaja pa simbolika opravila, ki je pomemben kamenček v mozaiku sodelovanja. Prav tako gradimo na kakovosti in ne na količini. Ob taki darežljivosti naših vinogradnikov verjamem, da bomo spomladi napolnili kar nekaj ličnih steklenic protokolarnega vina in z njimi obdarili tiste, ki si ga bodo zaslužili,« je zbrane na prireditvi nagovoril Janko Kopušar. Ob tem je izrazil zahvalo članom društva in skrbnici trte ter pripomnil, da so medalje, ki jih je doslej že dobilo protokolarno vino, potrditev dobre kakovosti vsebine stekleničk.

Mojca Praprotnik je prireditev uvrstila med dogodke, »s katerimi ohranjamo kulturno dediščino. Mnogi doslej niso vedeli, kaj so brači, kaj je ovtar, kakšno je njegovo poslanstvo in podobno. V tej zgodbi ima svoje mesto dejstvo, da gre za potomko najstarejše vinske trte na svetu, predvsem pa gre za druženje, povezovanje med občinami Šmartno ob Paki, Šoštanj in Velenje, med vinogradniki in občani,« je še dodala.

Občinska trta je tokrat res skromno obrodila, a se nadeja, da si bodo letino zapomnili po najvišji sladkorni stopnji, odkar grozdje trgajo. Na društvenem ocenjevanju vsako leto preverjajo kakovost protokolarnega vina. Doslej je prejelo kar nekaj srebrnih medalj, na letošnjem, kamor so dali v ocenitev prvo trgatev, pa celo zlato.

Vinogradnike – kletarje čakajo izzivi v kleti

Vinogradi članov šmarškega društva so v teh dneh že precej prazni. Na naše vprašanje, ali so sodi polni in ali je letina takšna, kot so jo napovedovali, je Praprotnikova odgovorila: »Je takšna, kot smo jo napovedovali. Sodi so bolj polni, kot so bili lani, a kljub temu beležimo od 40 do 50 % manjši pridelek grozdja. Narava je sezono prikrojila po svoje.« Je pa grozdje, je še pojasnila, zelo lepo, z visokimi sladkornimi stopnjami in nižjo vsebnostjo kislin, kar bo velik izziv za vinogradnike – kletarje, saj bodo morali razmisliti, kako bodo kletarili, da bo vino kljub ostanku sladkorja ostalo sveže. V kleti jih čaka veliko dela. Glede na to, da v društvu namenjajo izobraževanju veliko pozornosti, je prepričana, da bodo vsi dali vse od sebe in poskrbeli za vrhunska vina.
Na prireditvi so za prijetno razpoloženje in dobro voljo (poleg omenjenih) poskrbeli še Slavek Jenuš - Hutar, skrbnik (ovtar) občinske trte Franc Fužir in harmonikar Grega Likeb, za dobrote, ki sodijo k trgatvi, pa članice in člani društva vinogradnikov.