Miši so pri hiši

Miš
Naš čas

Vedno nove generacije otrok uživajo ob simpatičnih likih Mikija Miške in njegove ljubice Mini, dogodivščinah Miškolina in Sapramiške, ob vragolijah porednega Toma in ubogega Jerryja pa s(m)o vsi vedno na strani miške. Zakaj torej zgražanje, ko v stanovanju ali hiši zagledamo malo miško? Zato, ker miši – in tudi drugi predstavniki glodavcev – prenašajo bolezni in povzročajo škodo.

Majhna, pa tako škodljiva

Ne glede na to, kako se trudimo ohranjati čistočo v domu, včasih vanj zaidejo tudi manjši glodavci. Ko se pričnejo hladni dnevi, si vsi radi poiščemo toplo zavetje. Tudi živali. Torej tudi miši. Miši se naselijo iz več razlogov, najpogosteje torej zaradi zavetja, ki ga poiščejo v kleti, na podstrehi, v hlevu ali skladišču, in hrane. Miši so vsejede. Odrasla miš potrebuje med 3 in 4 grame hrane dnevno, zato jih privabi že manjša količina (npr. raztreseni ostanki hrane, drobtine, hrana za domače živali, ozimnica ipd.). Miši so zelo vztrajni škodljivci, ki se hitro množijo, prenašajo bolezni ter zlahka poškodujejo žice, izolacijo in drugo. Za seboj puščajo neprijeten vonj in mnogo bakterij.

Miši so majhni sesalci s podolgovatim telesom, koničastim gobcem in velikimi ovalnimi ušesi. Velikost takšne živali je lahko od 5 do 20 cm, odvisno od značilnosti vrste. Ena od glavnih značilnosti družine je oster vid s sposobnostjo razlikovanja med rumenimi in rdečimi odtenki. Normalna telesna temperatura miši se giblje od 37,5 do 39 stopinj. Glodavci te družine živijo do 4 leta. Miši se razmnožujejo hitro. Brejost miši traja 20 do 21 dni, pri eni sami samici lahko letno pride tudi do 10 skotov. Zato je ključnega pomena, da se zatiranja miši lotimo čim bolj organiziramo in karseda kmalu.

Od kod je prišla?

Če doma opazite miš, naprej poskušajte ugotoviti, od kod in kako je prišla v hišo. Glede na to, da njihovo življenjsko okolje ni veliko, ne boste dolgo iskali. Poglejte pod omare, za gospodinjskimi aparati (pomivalni stroj in pečica s kuhalno ploščo), v omarici pod umivalnikom, za predali. Miši se običajno zadržujejo v bolj mirnem kotičku doma, zato poglejte tudi v klet, na podstrešje in v izolacijo.

Pomagate si lahko z moko ali otroškim pudrom, ki ga posujete na tla tam, kjer sumite, da se zadržujejo miši. Odtisi njihovih tačk bodo razkrili mišje skrivališče. Miši so zelo radovedne in bodo raziskovale nove stvari. Če miši niso ujete v prvih dneh namestitve pasti, je past verjetno na napačnem mestu in jo je treba premakniti. Postavite past, kjer so vidni kakršni koli znaki miši ali kjer sta na voljo hrana ali voda.

Mišje sledi

Če nikakor ne morete odkriti mišjega skrivališča, bodite pozorni na drobtine, ostanke hrane, madeže ob steni, luknjice, natrgane papirje, cviljenje ali mišje iztrebke. Zavohate lahko tudi urin. Pri iskanju miši vam lahko pomagajo tudi psi in mačke.
V primeru, da boste miš opazili sredi dneva, pomeni, da jih v vašem domu živi veliko. Običajno hrano iščejo ponoči, če jih je več, pa se na lov za njo podajo tudi podnevi. Ker se zelo hitro razmnožujejo, morate reagirati takoj, ko opazite eno ali dve miši.

Ne puščajte hrane na dostopnih mestih

Po temeljitem čiščenju se prepričajte, da niste kje pustili ostankov hrane. Te vedno ustrezno zavrzite in jih ne puščajte po stanovanju, hiši ali v njeni bližini. Vrečke za smeti redno odnašajte v ustrezne zabojnike in pazite, da okoli smeti nimate raztresenih bioloških odpadkov. Miši in podgane se zlahka zaredijo tudi pod smetnjakom ali v njegovi neposredni bližini, kar pomeni, da so oddaljene le kratek tek od vašega doma.

Preprečite, da bi se vrnile

Miši se lahko znebimo na več načinov. Najbolj učinkovit postopek je seveda deratizacija. Ta sestoji iz več različnih postopkov (nastavljanje pasti, strupa itn.), lahko pa tudi z mehanskimi pastmi, električnimi odganjalci, s strupom za miši, popravilom razpok in lukenj, skozi katere vstopajo, ali alternativnimi preparati (amonijak, eterična olja, čilijevo olje, klinčki). Na pomoč lahko »pokličete« tudi mačko. Vsekakor svetujemo, da se v primeru težav z mišmi obrnete na ustrezno usposobljeno podjetje, ki izvaja postopek deratizacije.

Svoj dom ustrezno zaščitite in preprečite, da bi se miši ali podgane vračale vanj. Zaprite vse reže in luknje, preglejte tudi, ali ustrezno tesnijo vrata in okna. V bližini hiše izpod grmičevja odstranite mrtvo podrast, predvsem pa poskrbite za čistočo (v in okoli hiše). Poskrbite za ustrezno shranjevanje hrane, mačje in pasje hrane in tudi toaletnega papirja. Notranjost hiše je za manjše glodavce mamljiva predvsem takrat, ko se temperatura zunaj spusti.

Pomaga tudi narava

Nič manj učinkovita orodja v boju so dokazana ljudska zdravila. Zlasti trava pelina in druge rastline z ostrim vonjem ter kis bodo pomagale prestrašiti miši. Svojo učinkovitost so dokazale tudi druge metode:

  • Mačji pesek, katerega aroma izjemno negativno vpliva na male glodavce. Granule je mogoče položiti zlasti v bližini smetnjakov, nameščenih neposredno v luknje.
  • Meta, nameščena v kote in omare s hrano.
  • Čebula, olupljena in narezana na majhne koščke. Priporočljivo jih je postaviti v neposredno bližino mišjih lukenj.
  • Lovorjev list, namočen v amonijaku ali kisu.
  • Druga učinkovita rastlina je koriander, ki ima oster vonj in lahko postane ovira za miši na poti do hiše ali stanovanja. Semena in vejice začimb razporedite po kotih sobe in kuhinjskih omaricah.

Miši lahko prenašajo tudi bolezni

Med najbolj znane mišje bolezni v Sloveniji sodi mišja mrzlica. Gre za akutno nalezljivo bolezen, ki jo povzročajo hantavirusi. Bolezen se na človeka prenese z vdihavanjem virusov, ki se nahajajo v delcih izločkov glodavcev (iztrebki in seč). Bolezen poteka v več fazah. Med prve simptome spadajo močan glavobol, bolečine v trebuhu in ledvenem predelu, vročina in mrzlica. Kasneje se lahko pojavijo tudi pordele očesne veznice. Lažja oblika te bolezni navadno traja do nekaj dni, do popolne ozdravitve pride brez posledic.

Ko imate opravka z glodavci – živimi ali poginulimi, morate vedno upoštevati določene previdnostne ukrepe, da ne poškodujete sebe in družinskih članov. Pri uporabi strupa vedno nosite rokavice. Če so v hiši hišni ljubljenčki ali majhni otroci, vabe ne postavljajte na vidno mesto. Lahko se tudi zastrupijo.
Z ujetimi živalmi vedno ravnajte samo z rokavicami. Vaše roke bodo zaščitile pred ugrizi. To je zelo pomembno, saj lahko živa podgana ali miš ne le ugrizne roko do krvi, ampak vas tudi okuži. Če vas škodljivec kljub temu ugrizne, je treba rano hitro sprati z vodo in razkužiti.