Poučevanje velja za enega najstarejših poklicev na svetu

Svetovni dan učiteljev
Pixabay

5. oktober je dan, ko po vsem svetu praznujemo svetovni dan učiteljev – Praznujejo ga v več kot 100 državah

Učiteljevanje velja za enega najstarejših poklicev na svetu. Že v starih civilizacijah, kot so Mezopotamija, Egipt, Grčija in Rim, so obstajali učitelji, ki so prenašali znanje na mlajše generacije.

Dan učiteljev je svetovni praznik, ki ga praznuje več kot 100 držav. V nekaterih učiteljski poklic na različne dneve v letu praznujejo že sto let, za mednarodni dan pa ga je ustoličil UNESCO. Odločitev o 5. oktobru kot svetovnem prazniku vzgojiteljev in učiteljev je bila sprejeta na Mednarodni konferenci o izobraževanju leta 1993 v Ženevi, obeležujemo pa ga od leta 1994 naprej. Ob zavzemanju za večje spoštovanje učiteljevega dela, njegovo boljše nagrajevanje in ustvarjanje boljših učnih razmer za učitelje in učence pa UNESCO nagovarja učitelje tudi k večji strokovnosti, prepričljivejšemu nastopanju in sprejemanju družbene odgovornosti, ki jo imajo v okviru svojega poklica in tudi poslanstva. Praznik je bil razglašen tudi zato, da bi učitelje podprl pri razklepanju ideoloških, političnih in neznanstvenih spon in tabujev.

Učitelji so torej ključni motor vzgoje in izobraževanja. Brez njih nobeni dobri nameni, zamisli in rešitve ne morejo vzkliti.

Povprečen učitelj vsak dan sprejme okoli 1.500 odločitev

Učitelji odločajo o tem, kako razložiti snov, kako rešiti konflikte med učenci in kako jih motivirati. Učitelji so ključni člen družbe, saj igrajo pomembno vlogo pri vzgoji in izobraževanju novih generacij. »Ta dan nagovarja tudi nas na Zavodu RS za šolstvo, saj se zavedamo pomembne vloge, ki jo ima sleherna vzgojiteljica in učiteljica ter sleherni vzgojitelj in učitelj pri svojem delu z otroki in mladostniki. Vloge, ki ni omejena le na poučevanje snovi, temveč vpliva tudi na oblikovanje vrednot, stališč, povezovanja z okolico ter ustvarjanje pozitivnega družbenega vpliva. S svojim trudom in predanostjo gradite mostove znanja, ki mladim generacijam omogočajo, da razvijajo svoj potencial, se učijo kritičnega prijateljevanja in delujejo kot aktivni državljani,« so zapisali na Zavodu RS za šolstvo.