Vitezi danes ohranjajo kulturno izročilo

Vitezi Svetega Jurija prihajajo s Koroške v grad Vrbovec
Naš čas

V Gradu Vrbovec ob sotočju Savinje in Drete zdaj Viteški red sv. Jurija s Koroške – Ema Krška ni le svetnica, je tudi most, ki čezmejno povezuje naroda

Nazarje, 14. septembra – Viteški red sv. Jurija s Koroške je odprl komendo v gradu Vrbovec, od koder bo omogočal delovanje in vzpostavljanje sodelovanja z obstoječimi podružnicami v Sloveniji in Avstriji. Ob odprtju nove enote so predstavili institucijo s povezanim zgodovinskim obeležjem. Ob ustanovitvi reda je bilo osnovno poslanstvo boj proti Turkom, ki so ogrožali habsburške dedne dežele Koroško, Kranjsko in Štajersko. Za cilj pa je red imel povzdigovanje katoliške vere in cesarske hiše Avstrije.

Danes je poslanstvo vitezov ohranjanje suverenega in kulturnega izročila ter viteških vrednot za narod in domovino. Red ima prepoznaven simbol rdečega kronanega križa, ki ponazarja svetega Jurija, geslo »Deus et Patria-Deus et Mundus« ter prapor in simbole, ki jih črpa iz svoje zgodovine. Cesar Maksimilijan I. je poimenoval ta viteški red za »kronane viteze«, saj se je močno izpostavil pri obrambi cesarstva pred vpadi Turkov in pri povzdigovanju Avstrijske vladarske hiše. Ob tem jih je ljudstvo poimenovalo za »karantanske viteze«.

Redovno geslo izpričuje poslanstvo članov viteškega reda, ki s svojim delom in vzorom živijo plemenite modrosti viteškega poslanstva, saj si prizadevajo za dobro in napredek svoje domovine, s tem pa tudi sveta. To je tudi praktično edini viteški red na Slovenskem, ki izvira iz slovenskega (karantanskega) zgodovinskega ozemlja. Ustanovitelj je novemu viteškemu redu izročil tudi prapor sv. Jurija in mu odkazal vrsto posesti. Za uradni sedež jim je dodelil nekdanji benediktinski samostan v Milju na Koroškem. Tu je bil tudi dom in sedež sv. Domicijana, karantanskega vojvode in svetnika, ki so ga vitezi med drugim častili in se mu priporočali.

Po sledeh dobrodelnosti Eme Krške

Člani reda s ponosom prisegajo na viteške vrednote, ki izhajajo iz starodavnega viteškega kodeksa in so še vedno aktualne in spoštovane. Viteško komendo v Vrbovcu so predali namenu ob sodelovanju Občine Nazarje, župana Mateja Pečovnika ter Velikega balijana, mojstra in priorja Viteškega reda sv. Jurija s Koroške, mag. Silvestra Likarja. Od ideje do uresničitve je sodelovala viteška aspirantka in vodja enote Sonja Bercko Eisenreich, ki je kot nekdanja Šoštanjčanka v tem in širšem okolju že dvignila lestvico socialne in kulturne ravni s svojimi idejami, projekti in predvsem emaptijo, s katero pristopa v tem prostoru in širše.

Ob odprtju viteške komende v gradu Vrbovec v Nazarjah
Naš čas

Slovesnost so pričeli z glasbeno uverturo harfistke Maje Bider in flavtistke Neže Dobrovc iz Glasbene šole Nazarje. Podružnico viteškega reda v Savinjski regiji so poimenovali po dobrodelnici svetnici Emi Krški, ki si je s svojimi dejanji v življenju prislužila viteštvo prav z dobrodelnostjo.

Ob navzočnosti skupine vitezov sta župan Pečovnik in prior Likar pri vhodu v prostore prerezala trak ter odprla urad z viteško zastavo in umetniško sliko sv. Eme Krške. Med formalnim ceremonialom je pater dr. Andraž Arko blagoslovil novo pridobitev. Med nagovori župana, mag. Likarja in viteza Franca Brunška se je odvil še drugi del glasbenega programa, ki sta ga izvedli dijakinji pod vodstvom prof. Naje Mohorič. Besedo o liku svetnice in sliki Eme Krške je predstavila Norma De Saint Picman, intermedijska umetnica in dama viteškega reda sv. Jurija s Koroške, ki  je sliko ustvarila.

Ema Krška ni bila le svetnica in zgodovinska osebnost naših krajev, temveč tudi bližnjih zgodovinskih dežel. Bila je most, ki povezuje naroda na obeh straneh današnje meje z Avstrijo in Koroško, kar je bil in ostaja pomemben del naše skupne dediščine in kulturne identitete.