OŠ Gustava Šiliha brez ravnatelja

Damjan Gašparič
Naš čas

Velenje – Ravnatelj OŠ Gustava Šiliha Velenje, mag. Damjan Gašparič, je predsednico sveta zavoda seznanil, da z mesta ravnatelja odstopa z 31. oktobra, in sicer iz osebnih razlogov.

Ker s tem ravnatelj predčasno končuje mandat, ta bi se mu iztekel s 16. avgusta 2026, mora svet zavoda po 54. členu Zakona o organizaciji in financiranju vzgoje in izobraževanja v osmih dneh po prenehanju mandata ravnatelju imenovati vršilca dolžnosti ravnatelja izmed strokovnih delavcev šole. Vršilec dolžnosti se imenuje z mandatom za največ eno leto, svet zavoda pa mora v tem času izpeljati postopek za imenovanje ravnatelja. Če svet vršilca dolžnosti ne imenuje pravočasno, ga v naslednjih osmih dneh imenuje minister. V tem primeru mora svet zavoda takoj začeti postopek za imenovanje ravnatelja.

Postopek za imenovanje ravnatelja je sicer treba pričeti največ 6 mesecev in najmanj 4 mesece pred iztekom mandata ravnatelju. Za ustrezno izpeljavo postopka imenovanja ravnatelja svet zavoda dejansko potrebuje najmanj 4 mesece, zato bo v tem primeru, torej zaradi predčasnega zaključka mandata ravnatelju, tudi stekel postopek za  imenovanje vršilca dolžnosti ravnatelja izmed strokovnih delavcev šole, so sporočili z OŠ Gustava Šiliha Velenje.