Brez sodelovanja in iskrenega dialoga se pravični prehod izmika

Deponija premoga
Naš čas

Dr. Franc Žerdin o morebitnem stečaju TEŠ – »Veliko večino energetskih subjektov, ki se ukvarjajo s preprodajo električne energije, vodijo trgovci«

Kakšen je njegov pogled na bliskovito potezo HSE v zvezi z zaprtjem oziroma morebitnim stečajem TEŠ 6, smo vprašali nekdanjega direktorja Premogovnika Velenje in poznavalca razmer v energetiki dr. Franca Žerdina.

dr. Franc Žerdin
Naš čas

Je ta stečaj resnično nujen? Če je, kaj se je zgodilo v vmesnem času, da je tako velik sistem, ki spada celo pod kritično infrastrukturo, pristal v situaciji, ko bi ga morali zapreti?

»Nosilno vlogo pri odločitvah ima država, HSE je le član v ekipi igralcev tragikomedije z naslovom »blok 6« v Termoelektrarni Šoštanj. Scenarij je nastal pri številnih prodajalcih električne energije, emisijskih kuponov CO2  in indonezijskega premoga. S temi posli je v Sloveniji obogatelo kar nekaj ljudi, predvsem trgovcev in raznih posrednikov. Veliko večino energetskih subjektov, ki se ukvarjajo s preprodajo električne energije, vodijo trgovci, na žalost je med njimi tudi predsednik vlade, ki jim termoelektrarna z visoko proizvodno ceno znižuje enormne dobičke. Vlada je šla celo tako daleč, da je 23. 4. 2024 spremenila Energetski zakon RS in Državni zbor izločila kot končnega odločevalca pri strateških energetskih vprašanjih, kot je npr. sprejemanje Resolucije o Energetskem konceptu, ki je bil doslej krovni dolgoročni strateški dokument za področje energetike in naravnih virov v državi. Tudi 250.000 ton indonezijskega premoga je bilo na intervencijo predsednika Vlade treba nemudoma uvoziti, premogovnik je uvozniku zanj plačal okoli 50 mio evrov, premog pa v večji meri še danes neporabljen leži na deponiji v Šoštanju.«

Pogosto se omenja šaleški energetski lobi, v katerega uvrščajo tudi vas. Kaj ta lobi počne danes, glede na to, da večina teh ljudi ni več na položajih?

»Kritiki bloka 6 že dvajset let kritizirajo ta objekt po dolgem in počez. Res je, da je bil v času odločanja za gradnjo zelo ponesrečeno komuniciran, res je tudi, da je pod pokroviteljstvom LDS (glavni kadrovik v državi je bil takrat Gregor Golobič) nastajal v letih 1998–2004, praktično v ilegali. V Premogovniku in TEŠ smo v letu 1996 sprejeli vizijo, da bomo v Šaleški dolini v letu 2016 zaustavili blok 4 in do takrat zgradili nadomestni blok 6 velikosti 250–300 MW. Zaustavitev bloka 5 smo predvideli za leto 2028. Če bi bilo treba, bi ga nadomestili z novim 250–300 MW blokom. Bolj realna se je zdela varianta, da bo iz ekoloških razlogov treba začeti premogovnik zapirati leta 2028.

...

Celoten intervju si preberite v današnjem Našem času.