Raziskovalni tabor v Plešivcu

Raziskovalni tabor v Plešivcu
Naš čas

Velenje, 20. septembra – 16 učencev OŠ Mihe Pintarja Toleda je skupaj z mentoricami odšlo na raziskovalni tabor v podružnično šolo Plešivec. Letošnja tema je bila ekologija. Ker brez čebel ni življenja, so najprej obiskali čebelarja Franca in Anico Čanč, ki sta zaradi uspešnega delovanja v čebelarstvu ravno dan poprej prejela grb Mestne občine Velenje. Spoznali so delo čebelarja in si čebele ogledali tudi od blizu, nato pa se posladkali z medenimi izdelki.
Zvečer so gostili glasbenika in pisca Franja Jurovića. Pripovedoval jim je o povesti, ki jo je napisal, ter o svojem življenju. Učenci so se lahko preizkusili v igranju na njegovo električno kitaro, ki jo je izdelal iz odpadnega materiala.

V soboto zjutraj so po orientaciji krenili proti potoku Sopota. Tam so merili temperaturo vode, njeno kislost oz. bazičnost, hitrost toka vode, določali rastline ob potoku, pobirali odpadke ob njem … V skupinah so se pomerili v izdelavi klobuka iz naravnih materialov, kjer so domišljiji pustili prosto pot. Pred kosilom so v dveh skupinah po zabavni igri z dodelitvijo vlog prebrali, predelali in uprizorili zgodbi Franja Jurovića. Govorili sta o Želodku, ki je s svojimi živalskimi prijatelji poskrbel, da so zaradi neodgovornega ravnanja ljudi v gozdu tam spet lahko mirno živeli. Učenci so za kostumografijo in scenografijo poskrbeli sami. Po kosilu so se seznanili s svetovno znano aktivistko Greto Thunberg in njenim delom, nato pa še sami izdelali plakate, povezane z ekologijo, kot so recikliranje, ohranitev planeta oz. vode ...

Učenje v naravi je bila za učence posebna, pozitivna izkušnja. Tudi mentorice smo z veseljem opazovale učence, ki so z navdušenjem preživeli dneva v naravi in doživljali ekologijo kot pomemben del življenja.