Sprejem za starejše ob mednarodnem dnevu

Sprejem starejših v Velenju
Naš čas

Velenje, 1. oktobra – Ob mednarodnem dnevu starejših se vsako leto po državi zvrsti množica dogodkov. Eden od tradicionalnih je Festival za tretje življenjsko obdobje v Ljubljani, ki je letos potekal pod sloganom Vsi smo ena generacija!

V sklop tega dne in hkrati praznovanja občinskega praznika v Velenju spada tudi županov sprejem za starejše Velenjčanke in Velenjčane in osebe z različnimi oviranostmi. Velenje je imelo po podatkih SURS v začetku leta 33.775 prebivalcev, od tega je bilo 7.045 oseb ali 20,8 odstotka vseh starejših od 65 let.
»Velenje je starosti prijazno mesto – ta naziv nosi že 15 let. A to ni dovolj,« je na torkovem sprejemu poudaril župan Peter Dermol. »Vedno znova je treba pogledati, kako ljudje živijo, kaj pričakujejo, potrebujejo in kaj dobijo. Prepričan sem, da Velenje ne samo zaradi dejavnosti občinske uprave, ampak tudi zaradi številnih dejavnosti različnih društev in organizacij, ki delujejo na nivoju občine ter krajevnih skupnosti in mestnih četrti, omogoča starejšim dostojno življenje.«

Ob tem je izpostavil, da je pomembno, da so urejene storitve, ki jih starejši potrebujejo:  institucionalno varstvo, zdravstvena oskrba, pri čemer delovno terapijo in pomoč na domu sofinancira tudi občina. »Pomembni so tudi socialna nota, različna usposabljanja, izobraževanja za starejše, pa tudi zelene površine, pohodne poti, priložnosti za druženje – generacijsko in medgeneracijsko, kar največ pomeni,« je poudaril župan.

Sprejem v Domu kulture so glasbeno popestrili letošnji prejemniki županovega priznanja člani Harmonikarskega orkestra Premogovnika Velenje, s katerimi so zbrani v dvorani navdušeno zapeli.