Rdeča nit slovesnosti ob prazniku: »Kaj skupnost drži skupaj?«

Nagrajenci občine Šoštanj
Naš čas

Občina Šoštanj praznuje v počastitev pridobitve trških pravic 30. septembra svoj praznik. Na osrednji slovesnosti v Kulturnem domu Šoštanj je župan Boris Goličnik podelil letošnja priznanja.

Priznanje Občine Šoštanj so prejeli Vinko Pejovnik, Franc Skornšek in Kulturnica Gaberke, plaketo Občine Šoštanj Danica Sovič, Tomaž Slamek in Društvo rokometna šola Sebastjana Soviča, dobitniki županovih priznanj v letu 2024 pa so Aleksander Kavčnik, Simon Ogrizek in David Vidmar Čeru.
Skrajšane obrazložitve nagrajencev objavljamo v prilogi.

Vsako leto župan posebej izpostavi najboljše dijake. Ambrož Sovič in Andraž Železnik sta bila zlata maturanta splošne mature, Neža Flis je poklicno maturo opravila najvišjim možnim številom točk in pridobila naziv diamantna maturantka, Polona Strožič pa je srednjo šolo zaključila z zaključnim izpitom s pohvalo.

V govoru je župan Boris Goličnik izpostavil medsebojno sodelovanje, brez katerega ni napredka v družbi. Spomnil je, da je za Občino Šoštanj leto polno izzivov po lanskih katastrofalnih poplavah. »Popoplavne sanacije smo se lotili zelo resno in proaktivno. Rezultat tega je več kot 70 izvedenih projektov iz tako imenovanega predhodnega programa, intenzivno pa že delamo na projektih rednega programa. Nemalokrat slišimo pohvale številnih državnih institucij, koliko smo na tem področju že naredili, in da smo ena najbolj aktivnih občin pri obnovi po lanski ujmi. Ob tej priložnosti se želim še enkrat javno zahvaliti vsem, ki so kakorkoli pripomogli k temu, da uspešno izvajamo te projekte. Poleg projektantov, nadzora in izvajalcev želim posebej izpostaviti svoje sodelavke in sodelavce na Občini Šoštanj, ki v to ob svojem rednem delu vlagajo ogromno truda."

Dodal je, da se je prenova šole premaknila v prihodnje obdobje, in sicer na drugačen način, kot je bilo sprva načrtovano: s prenovo obstoječega objekta in izgradnjo nove stavbe v neposredni bližini za učence prve triade. Dotaknil se je tudi prestrukturiranja in povabil prebivalce k aktivnemu vključevanju v procese odločanja in ob tem še povedal, da je Občina oddala prijavo za sofinanciranje izgradnje poslovne cone, ki predstavlja pomemben del prestrukturiranja, saj bo omogočila razvoj novih delovnih mest in spodbujala lokalno gospodarstvo.

Ob koncu je čestital vsem občinskim nagrajencem. »Vaš trud in vizija sta temelj, na katerem gradimo boljšo prihodnost,« je zaključil župan.

Tekom celotne prireditve je moderator Ambrož Kvartič iskal odgovor na vprašanje »Kaj skupnost drži skupaj?« Odgovori na to so se postopoma odkrili skozi županov govor, preko občinskih nagrajencev in tudi skozi kulturni program, ki so ga pripravili komorna trobilna zasedba PO Zarja, Urban in Katarina Meža ter Tanja Lončar, filme o nagrajencih pa je izdelal Peter Vrčkovnik. Ob koncu je voditelj nasmejal dvorano z avtorsko pesmijo Velenjčana o Šoštanju.