Kvačkani grb kot simbol skupnosti in povezanosti

Kvačkan grb
Naš čas

Šmartno ob Paki - Sejno sobo Občine Šmartno ob Paki od nedavnega krasi poseben in unikatni kvačkani grb, izdelan v sklopu vseslovenskega projekta Slovenija kvačka slovenske grbe.

Projekt, ki je združil 211 kvačkaric in enega kvačkarja, je prinesel izjemen dosežek – največjo zbirko kvačkanih izdelkov na svetu, kar je bil hkrati tudi nov Guinnessov rekord. Gre za 212 skvačkanih občinskih grbov in skoraj 1000 dodatnih izdelkov, ki so plod neizmerne ustvarjalnosti in spretnosti slovenskih rokodelcev. Med njimi je tudi šmarški grb, ki ga je s spretnimi rokami ustvarila Mia Kravanja, smo izvedeli na občinski upravi. Projekt je vodil Zavod ustvarjalno srce, ki je vsem občinam, ki so odkupile grbe, zelo hvaležen. »Vaša podpora je postavila ročna dela naših kvačkaric v središče pozornosti in tako ustvarila neprecenljiv spomenik njihovi dediščini,« so ob tem zapisali.

Kvačkani grb, ki domuje v sejni sobi občine, je tako ne le simbol občinskega ponosa, temveč tudi del zgodbe o skupnosti, ustvarjalnosti in povezanosti, ki jo pletejo slovenske kvačkarice, še dodajajo na občinski upravi. Finančni prispevek lokalne skupnosti v tej akciji je znašal 300 evrov.