S fizioterapijo nad bolečine v hrbtu

Fizioterapija
Naš čas

Ozaveščanje o pomembnosti fizioterapije, širjenje znanja o tem, kako lahko sami pripomoremo k bolj zdravemu hrbtu

Velenje – Ob Svetovnem dnevu fizioterapije, ki ga vsako leto praznujemo 8. septembra, so tudi v ZD Velenje posvetili posebno pozornost zdravju hrbtenice in pomenu fizioterapije. Letošnja tema je bila Bolečina v spodnjem delu hrbta, s poudarkom na ključni vlogi fizioterapevtov pri obravnavi in zdravljenju ljudi s tovrstnimi težavami. Dipl. fizioterapevtka Tajda Reberčnik iz Centra za krepitev zdravja je ob tej priložnosti pojasnila, da je bila tema izbrana z namenom ozaveščanja širše javnosti o učinkovitosti fizioterapije pri lajšanju bolečin v križu.

Redna telesna aktivnost je eden najbolj učinkovitih preventivnih ukrepov

V okviru zaznamovanja dneva fizioterapije so v avli ZD Velenje pripravili dogodek, na katerem so bile prisotne štiri fizioterapevtke. Mimoidočim in pacientom so delile nasvete, izvajale preproste preventivne teste ter razdeljevale informativne letake, povezane s tematikami fizioterapije, še posebej glede preventive in lajšanja bolečin v spodnjem delu hrbta.

Reberčnikova je izpostavila, da so vprašanja obiskovalcev večinoma zadevala ravno bolečine v križu. Poleg tega so fizioterapevtke izkoristile priložnost za promocijo vadbe za zdravo hrbtenico, ki jo redno izvajajo v Centru za krepitev zdravja. Tajda Reberčnik izpostavlja, da je redna telesna aktivnost eden najbolj učinkovitih preventivnih ukrepov proti bolečinam v hrbtenici.

»Zlasti pri kroničnih ali akutnih bolečinah so ključnega pomena izvajanje vaj za krepitev mišic trupa in hrbtenice ter raztezne vaje za ohranjanje gibljivosti. Že nekaj let izvajamo vadbo za zdravo hrbtenico, ki je namenjena osebam s kroničnimi bolečinami v katerem koli delu hrbtenice. Ta vadba, ki vključuje štiri obiske, udeležencem pomaga usvojiti pravilno izvajanje vaj in tehnik, kot so vstajanje, leganje in obračanje v postelji.«

Število pacientov z bolečinami v hrbtu narašča

Kljub preventivnim ukrepom pa je število ljudi, ki poiščejo pomoč zaradi bolečin v spodnjem delu hrbta, v porastu. Sogovornica ugotavlja, da sedeči življenjski slog, ki je značilen za sodobno družbo, pomembno prispeva k povečevanju teh težav, zato sta ključna pravočasna in ustrezna preventiva ter pravilno gibanje.

»Ljudje se lahko na delavnice preventive, vključno z vadbo za zdravo hrbtenico, prijavijo po telefonski številki, objavljeni na spletni strani ZD  Velenje. Za delavnice zdrave hrbtenice, ki jih vodi kineziolog v sodelovanju s fizioterapevti, je prijava obvezna na telefonski številki 03 899 54 08.«

Izzivi fizioterapije

Glede na izzive, s katerimi se sooča fizioterapija, Tajda Reberčnik izpostavlja, da se v Centru za krepitev zdravja v Velenju zdi, da imajo trenutno dobre razmere in ustrezno urejeno kadrovsko strukturo. Kljub temu pa fizioterapija v ambulantnem delu, kjer se izvajajo kurativni programi, občuti precejšnje pomanjkanje kadra. Vedno več je pacientov z bolečinami v hrbtenici, medtem ko je fizioterapevtov vedno manj. To predstavlja velik izziv za obravnavo pacientov, saj so potrebe po fizioterapiji vedno večje.