Srečanja so dobrodošla

Srečanje invalidov v Šmartnem ob Paki
Naš čas

Deseto srečanje članov Odbora invalidov Šmartno ob Paki – Dokazujejo, da so enakovredni člani družbe

Šmartno ob Paki, 22. septembra – Minulo nedeljsko popoldne je skoraj 70 članov Odbora invalidov Šmartno ob Paki, ki deluje pod okriljem Medobčinskega društva invalidov (MDI) Šaleška dolina Velenje, združilo prijetno s koristnim na tradicionalnem srečanju. Letošnje je bilo jubilejno, deseto po vrsti, za prijetno razpoloženje udeležencev pa so poskrbeli člani ansambla Greh.

Zbrane pod šotorom na prireditvenem prostoru Hiše mladih v Šmartnem ob Paki je naprej nagovoril predsednik Zveze delovnih invalidov Slovenije Peter Bršek. Izrazil je zadovoljstvo, ker šmarški odbor invalidov tvorno sodeluje z ostalimi odbori in z MDI. Drago Kolar, predsednik slednjega, je menil, da so takšna srečanja dobrodošla izkušnja, saj lahko na njih udeleženci izmenjajo mnenja. Pozval je prisotne, naj za volitve v organe odbora in medobčinskega društva (te bodo prihodnje leto) poiščejo ljudi, ki bodo peljali tako uspešne zgodbe tudi v prihodnje. Janko Kopušar, župan občine Šmartno ob Paki, pa je med  drugim menil, da tudi s takšnimi dogodki odbor udejanja svoje poslanstvo.

S skupnimi močmi lahko premagamo marsikatero težavo

Stane Majhen (šmarškemu odboru invalidov predseduje že 13 let) nam je ob tej priložnosti povedal, da odbor ponosno »služi« 180 članom, ki so že večkrat dokazali, da nobena telesna ovira ni pretežka za doseganje zastavljenih ciljev. V zadnjih desetih letih je odbor po številu članov zrasel, predvsem pa po aktivnostih in prizadevnosti. Z izjemno predanostjo in trudom organizirajo vsaj štiri srečanja na leto, vsako na svojo temo in s svojim namenom. »Člani se družimo na različnih dogodkih: na športnih igrah, na predavanjih pridobivamo nova znanja s področja zdravja, o izzivih invalidnosti, občni zbori omogočajo poglobljeno razpravo o naši prihodnosti. Vsako srečanje je posebna priložnost za povezovanje in izmenjavo izkušenj. Te dogodke bogatijo lokalni ansambli, donatorji in Občina Šmartno ob Paki. Slednji so pomembni tudi pri izvajanju pomoči najbolj ranljivim članom. Tem pomagamo po najboljših močeh s prehranskimi paketi in denarnimi prispevki. Na leto je takih članov skoraj 40. Lani smo 12 članom v sodelovanju z MDI in Zvezo delovnih invalidov Slovenije pomagali pri odpravljanju posledic poplav. Takšna solidarnost je dokaz, da invalidi nismo sami in da lahko s skupnimi močmi premagamo marsikatero težavo.«

Stane Majhen je še poudaril, da invalidi dokazujejo, da so enakovredni in aktivni člani družbe. Na srečanjih vedno prevladujejo optimizem, povezanost in odločnost. »Ljudje so včasih zmotno prepričani, da invalidi ne moremo doseči enakih stvari kot zdravi ljudje. Naši člani vsako leto ovržejo to prepričanje z aktivnostmi in s prispevkom za skupno dobro.«

Zagotovil je, da se odbor ne bo ustavil pri tem. V prihodnje želijo povečati svojo vključenost v družbo, pridobiti nove člane, še naprej pomagati ranljivim članom, se truditi čim bolje izvesti svoje štiri programe ter si skupaj z medobčinskim društvom prizadevati za pridobitev statusa Občina Šmartno ob Paki po meri invalidov.