Število študentov v Velenju raste

Slika je simbolična
Pixabay

Na obeh fakultetah 250 študentov, v Šolskem centru Velenje še okoli 300 – Potreben je nov študentski dom

Velenje, 1. oktobra – Novo študijsko leto se je začelo tudi v Velenju. Na Fakulteti za energetiko in Fakulteti varstvo okolja se izobražuje 250 študentov. V prvi letnik Fakultete za energetiko je vpisanih 65 študentov (lani 50), vseh študentov skupaj je 119. Na Fakulteti za varstvo okolja je vpisanih 131 študentov (lani 129). V 1. letnik dodiplomskega študija Varstvo okolja in ekologije so vpisali 43 novih študentov, skupno je na dodiplomski stopnji 96 študentov. V magistrski študijski program so vpisali 7 študentov, skupno jih je na magistrski stopnji 35.

Šolski center Velenje izvaja tudi višje strokovne programe na področju informatike, mehatronike, elektronike, elektrotehnike, geotehnologije in rudarstva ter gostinstva in turizma. Letos pričakujejo približno 300 študentov.

V tem študijskem letu so novosti v programu Gostinstvo in turizem, kjer prenovljen program vstopa v drugi letnik. V njem poudarjajo vsebine velnesa skupaj z osebnim trenerstvom in temu prilagojeno prehrano. Novost je tudi program Računalništvo in informatika, ki v prvem letniku nadomešča star program Informatika. Prvo leto je ključna sprememba občutno povečanje števila vaj. Naslednje leto pa bo vsebina okrepljena z vsebinami umetne inteligence, navidezne resničnosti in razvoja računalniških iger.

Letos so odprli novo podružnico v Slovenskih Konjicah, kjer bodo izobraževali po programu Elektrotehnika in Mehatronika.

MO Velenje bo v okviru prestrukturiranja SAŠA regije posebno pozornost namenila izobraževanju s preureditvijo Stare elektrarne v Center prihodnosti, kjer bodo potekali napredni izobraževalni programi. V študentsko-dijaškem domu na Efenkovi cesti je prostora za cca 120 dijakov in študentov, kar je premalo za bodoče študente, zato je občina v septembru z Univerzo v Mariboru podpisala pismo nameri za gradnjo novega študentskega doma. Trenutno je v dijaškem in študentskem domu nastanjenih 20 dijakov in 91 študentov, 15 študentov je na čakalni listi.

MO Velenje je letos razpisala štipendije v višini 5.400 evrov za pet študentov, ki s svojim delom dvigujejo kakovost življenja v Velenju. Prav tako občina že šesto leto sofinancira štipendije za deficitarne poklice v sodelovanju z lokalnimi podjetji.