Foitova Afrika na fotografijah

František in Irena leta 1949 v Kongu opazujeta igranje na lesen ksilofon. (fond Františka Foita, fototeka Muzeja Velenje).
Muzej Velenje

Muzealci veliko svojega časa posvečamo urejanju muzejskega gradiva. Šele dobro urejena muzejska dokumentacija, ki zajema opise predmetov, njihove izmere, raziskovanje uporabe, fotografije, popise konservatorskih in restavratorskih postopkov ter druge informacije, nam omogoča nadaljnje raziskovanje ter pripravo člankov, publikacij, predavanj, razstav in programov za obiskovalce.

Pri delu z gradivom pa nas še vedno marsikdaj kakšna stvar prijetno preseneti. Tako je bilo leta 2006 med gradivom češkega raziskovalca in popotnika Františka Foita odkritih 549 diapozitivov na steklu s Foitovega prvega potovanja po Afriki leta 1931. Najdba je kasneje predstavljala osnovo za odlično sodelovanje s kolegi muzealci s Češke, ki poteka še danes, ter za pripravo razstave in istoimenske publikacije z naslovom Afrika 193: Foitovi in Baumovi fotografski zapisi na steklu avtorja Blaža Verbiča, ki je k sodelovanju povabil tudi druge češke in slovenske strokovnjake.

Ob prenovi razstave Afrika, leta 2018, pa smo v zaklenjenem zaboju v vitrini odkrili fotografije in fotografske negative z drugega potovanja in iz življenja zakoncev Foit v Afriki. Fotografije natančno dokumentirajo celotno pot, od odhoda iz njunega domačega kraja Doupě leta 1947, pa vse do leta 1971, preden sta se iz Nairobija preselila v Velenje.