Ah, te bučke

Bučke
Pixabay

Skoraj vsak dan so na jedilniku, pa jih še vedno ne zmanjka. Kakšno poletje nam postreže z več bučkami, kot smo jih zmožni porabiti sproti. K sreči gre za enega tistih pridelkov, ki jih lahko na različne načine shranimo za zimo. Zamrzovanje, vlaganje, fermentiranje in sušenje so glavne metode za shranjevanje bučk.

Prehranski strokovnjaki priporočajo shranjevanje bučk predvsem v obliki zamrzovanja, saj s tem ohranimo največ hranil, prav tako minimalno vplivamo na okus. To je tudi eden najpreprostejših načinov.

Zamrznjene bučke so odlične za uporabo v juhah, enolončnicah in obarah, lahko pa jih porabimo tudi za peko peciva, kruha ali mafinov. Najbolje je, če jih zamrznemo v porcijah, tako jih bomo lahko uporabili naenkrat.

Izberemo mlade, sveže bučke, ki imajo gladko in nepoškodovano lupino. Operemo jih in narežemo na pol centimetra debele rezine ali koščke. Nato jih zložimo v vrečke in zamrznemo.

Lahko jih predhodno nekoliko termično obdelamo. Bučke blanširamo približno tri minute, nato jih takoj ohladimo v ledeni kopeli, dobro odcedimo, zapakiramo v plastične vrečke in pospravimo v zamrzovalnik.

Pred uporabo jih ne odtajamo, ampak jih dodamo neposredno v lonec ali pekač in pripravimo jed po želji. Zamrznjene bučke so primerne za pripravo juh, omak in pražene ali pečene jedi.

Bučke lahko zamrznemo tudi naribane

Izberemo čvrste bučke, jih operemo in naribamo. Po želji lahko naribane bučke za kratek čas (1–2 minuti) poparimo, dokler ne posteklenijo. Zapakiramo jih v majhne posodice s pokrovom, vendar pustimo nekaj prostora. Posodice postavimo v hladno vodo in jih tako ohladimo, nato pa pospravimo v zamrzovalnik. Če se v posodici po odtajanju nabere tekočina, jo odlijemo, preden bučke uporabimo v receptih. Takšne bučke so primerne predvsem za pripravo peciva, kruha, polpetov, mafinov ali nadevov.

Zamrznemo lahko bučkin pire

Bučke operemo, narežemo in skuhamo v vodi do mehkega. Nato vodo odcedimo, bučke pa s paličnim mešalnikom zmešamo v pire. Tega lahko nato shranimo v manjših posodicah ali uporabimo kar model za kocke, ki ga napolnimo s pirejem. Tako bomo v receptih uporabili le toliko pireja, kot ga potrebujemo.

Bučkin pire je uporaben za zgoščevanje omak in juh ali pripravo kruha in mafinov. Če ga uporabimo za pripravo kuhanih jedi, dodamo v lonec še zamrznjen pire. Če pa ga uporabljamo v receptih za kruh, pustimo, da se najprej odtaja na sobni temperaturi.

Zamrznimo že pripravljene jedi iz bučk

V sezoni, ko nam bučke že gledajo iz ušes, nam morda jedi iz njih že presedajo. A v jesenskem in zimskem času se nam bo morda tožilo po jedeh iz domačih bučk. Namesto da jih zamrznemo, lahko pripravimo in spečemo jedi z bučkami. Te nato ohladimo in zamrznemo.
Tako lahko zamrznemo tudi bučkino juho, palačinke iz bučk, mafine iz bučk ali pečen bučkin čips. Jedi samo pripravite, ohladite in shranite v vrečke ali posodice ter zamrznite. Pred zaužitjem jih odtajajte in pogrejte.