Trend majhnih hiš: Vprašajte se, koliko prostora v resnici potrebujete

Slika je simbolična
Pixabay

Prvi dom je lahko manjši, če vsak prostor v njem optimalno izkoristimo, na ta način pa tudi znižamo stroške gradnje.
V zadnjih letih je pri načrtovanju družinskih novogradenj vse bolj priljubljen trend majhnih hiš oziroma “tiny homes“. Gibanje zagovarja načelo, da lahko udobno živimo tudi z manj materialnimi dobrinami, ki nam pogosto zgolj zasedajo življenjski prostor. Kompaktni objekti z največ 50 kvadratnimi metri uporabne površine, pogosto gre za montažno ali celo mobilno hišo, se ponašajo z učinkovito izrabo prostora in minimalistično opremo. Poleg tega je montažna gradnja zelo hitra, saj so stene predizdelane v tovarni. Marsikdo se pri tem vpraša, ali je na tako majhni površini sploh mogoče živeti. Praksa kaže, da je mogoče, le nekaj osnovnih dilem je treba razrešiti.

Čemu se lahko odpovemo?

Ključno vprašanje, ki si ga moramo zastaviti pri gradnji družinske hiše, pa najsi gre za majhno hišo ali tako standardne velikosti, se glasi: koliko prostora v resnici potrebujemo? Katere pripomočke, pohištvo in opremo potrebujemo nujno oziroma čemu se lahko odpovemo? Ko se osredotočimo na bistveno, lažje optimiramo tloris in izberemo večnamensko opremo bivališča. Posameznim prostorom recimo namenimo več funkcij glede na potrebe: dnevni prostor denimo opremimo tako, da ga lahko v nekaj potezah spremenimo v sobo za goste, v kotu spalnice ali kuhinje uredimo domačo pisarno, ki jo lahko skrijemo v omaro, in podobno. Pri tem nam bodo v veliko pomoč tudi svetovalci v trgovinah s pohištvom.

Širili bomo pozneje

Stroške pri gradnji prihranimo tudi tako, da se odrečemo kleti pod hišo. Montažna gradnja pa ima še eno prednost pred klasično gradnjo iz opeke: če izberemo modularno hišo, jo lahko dopolnimo, ko se povečajo potrebe po prostoru, denimo zaradi povečanja družine. Moduli se preprosto povežejo eden z drugim in tako se hiša ustrezno dogradi. Predizdelani elementi imajo že vključene elemente za priključke vodovodne in električne inštalacije, tako da ni potrebno vrtanje v beton ali opeko. Postavitev majhne hiše je zato idealna izbira za prvo bivališče, ker jo lahko razširimo kasneje, ko imamo več denarja. Uporabna pa je tudi za starejši par ali samskega človeka, ki ne potrebuje več toliko prostora in manjše bivališče tudi lažje vzdržuje.
In tudi če ne načrtujemo postavitve majhne hiše, lahko nekatera načela tovrstne gradnje koristno uporabimo v stanovanju ali klasični družinski hiši. Manj je namreč pogosto več.