Pariz, glavno mesto Francije

Pariz
Pixabay

Baguete, rogljički, Mona Liza, Eifelov stolp, Versailles …

Pariz je pomembno evropsko mesto ter svetovno središče umetnosti, mode, gastronomije in kulture. Ponuja številne znamenitosti, ki ga postavljajo v sam vrh po vsakoletni obiskanosti. Znamenito pariško mestno podobo iz 19. stoletja prepredajo široke ulice in mogočna reka Sena.

Sprehod po mestu

Pariška katedrala Notre Dame se nahaja v latinski četrti mesta. Zgrajena v gotskem slogu in dokončana v letu 1345 je ena najstarejših in najveličastnejših katedral na svetu. Njena notranjost in osupljivi vitraži ter kamnite gargojle, ki »nadzirajo« Pariz z vrha katedrale, obiskovalca presunejo. Leta 2019 je Notre Dame prizadel uničujoč požar. Zaradi prenove so katedrala in stolpi do nadaljnjega zaprti.
Quartier Latin je predel mesta, kjer se nahaja najpomembnejša ulica prestolnice: Boulevard Saint Germain, na kateri je neskončno število kavarn in knjigarn in je priljubljeno zbirališče študentov.

Champs-Elysées je svetovno znana avenija s stanovanji, trgovinami, pivnicami in restavracijami, ločenimi z obrezanimi kostanji. Dolga je 2 km in se zaključi s trgom Place Charles de Gaulle, na katerem stoji Slavolok zmage. Slavolok zmage (Arc de Triomphe) je dal postaviti Napoleon; njegova osnova je Grobnica neznanemu vojaku. Z opazovalne ploščadi na njegovem vrhu je čudovit razgled po mestu in po tem, kako se dvanajst mestnih avenij zliva proti temu trgu.

Eifflov stolp je postal prava ikona, po kateri cel svet prepozna mesto Pariz in je med najbolj prepoznavnimi strukturami sveta. Kot najvišja zgradba v Parizu je hkrati tudi najbolj obiskan plačljivi spomenik na svetu. Ta je bil sprva postavljen le za čas svetovne razstave Expo leta 1889, kljub številnim protestom meščanov pa so se mestne oblasti odločile, da bo obstal. Stolp meri v višino 324 metrov in ima tri nivoje, ki jih je mogoče doseči. S kupljenimi vstopnicami lahko pridete na prvo ali drugo ploščad (peš ali z dvigalom). Do prvega nivoja pa je treba prehoditi več kot 300 stopnic in prav tako nadalje do drugega. Tretji nivo je mogoče doseči le z dvigalom. Na prvih dveh nivojih se nahaja tudi restavracija.

Muzej Louvre je največji muzej umetnosti na svetu. Nekoč je bila palača dom francoskih kraljev, vključno z Ludvikom 14. Med francosko revolucijo v 18. stoletju je bil Louvre spremenjen v muzej. Njegove zbirke, razstave si je nemogoče v enem ogledu pogledati v celoti, zato si je treba še pred vstopom izbrati sobe, ki jih najbolj želimo videti. Med najbolj znanimi deli so Venera (Venus de Milo), Krilata zmaga in mojstrovina Leonarda Da Vincija Mona Lisa. Glavni vhod v muzej je steklena piramida.

Trg de la Concorde je veliko krožišče, ki se nahaja med vrtom Tuileries in Elizejskimi poljanami. Ta slavni trg je poln francoske zgodovine, saj je bil prizorišče slovitega umora kralja Ludvika 16., Marije Antoinette in Robespierra v času francoske revolucije med letoma 1789 in 1799.

Center Georges Pampidou je največji muzej sodobne umetnosti v Evropi. Zanimiva je že zunanjost, saj se številne vodovodne napeljave in cevi nahajajo na zunanji podobi muzeja in temu dajejo živahen pridih.

Hotel des Invalides – Francoski kralj je tako kot njegovi predhodniki želel pomagati vojakom in invalidom, ki so bili ranjeni v bitkah. Ta gesta je skrivala željo Ludvika 14., da ponovno vzpostavi podobo svoje vojske v očeh naroda in svojih vojakov. Ker je bilo v njegovem času na francoskih ulicah veliko vojnih veteranov, ki so postali invalidi, in jih je pomanjkanje denarja in doma spodbudilo, da so postali kriminalci, se je kralj, po številnih pritožbah civilnega prebivalstva, odločil zgraditi »hišo«, v kateri bi lahko živeli invalidni vojaki kraljeve vojske.

Montmartre je grič, visok 130 m, v 18. okrožju na severu Pariza, na desnem bregu Sene. Po njem je poimenovana okoliška četrt. Znan je predvsem po umetniški zgodovini, po baziliki Srca Jezusovega (Sacré-Cœur) z belimi kupolami na njegovem vrhu in kot četrt nočnih klubov, tudi najslavnejšega kabareja Moulin Rouge.

Versailles se nahaja na obronkih mesta. Ta veličastna palača je priča francoske monarhije. Kraljeva družina in drugo plemstvo so tukaj živeli obdani z najbolj ekstravagantnim luksuzom. Na sprehodu skozi različne sobe palače se je vredno ustaviti v dvorani ogledal in občudovati pogled na vrtove.

Na obrobju mesta je tudi nekaj zabaviščnih parkov, ki so vredni obiska. Parc Asterix je zasnovan okoli tega slavnega in nepremagljivega stripovskega junaka in je iz centra Pariza oddaljen 30 kilometrov. Tukaj izvajajo prireditve in spektakle, v parku pa lahko obiskovalci uživajo v gledališčih, na toboganih smrti in obsežnih vodnih privlačnostih. Prav tako 30 kilometrov iz centra se nahaja tudi Euro Disneyland, ki je zasnovan po svetu risank. Tudi tukaj so tobogani smrti, ob njih pa še hoteli, pivnice, restavracije in igrišče za golf.

Kulinarika in nočno življenje

Splošno gledano so cene v restavracijah visoke. Najcenejša možnost je klasična francoska bagetka, polnjena z različnimi mesnimi izdelki, siri, zelenjavo in prelivi. Še ena poceni možnost je prav tako tradicionalna francoska palačinka, imenovana ‘crepe’, ki je lahko sladka ali slana.
Nočno življenje se odvija po vsem mestu. V toplih mesecih se običajno množice ljudi sprehajajo po centru mesta in okolici. Od 40. let dalje je Pariz ena izmed svetovnih prestolnic jazza. Pogosto se v poletnih mesecih odvijajo koncerti na prostem. Tudi kabareti imajo pomembno mesto v pariški zgodovini. Najbolj znan je seveda Moulin Rouge, ob njem pa še Le Lido in Les Folies-Bergère.