Varna pot v gore z aplikacijo APPEAK

Aplikacija APPEAK
Naš čas

Mobilna aplikacija APPEAK je novi žepni pripomoček za lažje raziskovanje in načrtovanje pohodniških podvigov v hribih in gorah

Jan Mohorič in Blaž Rat sta danes člana ustvarjalne ekipe, ki je razvila in oblikovala aplikacijo APPEAK. Sta hribovca po srcu, prvi po rodu iz Železnikov, drugi iz Velenja. Ne prvi in ne drugi danes nista več doma v teh krajih, a se vanju vedno rada vračata.  
Jan je programer z izkušnjami na številnih velikih projektih. Študiral je na Fakulteti za računalništvo in informatiko v Ljubljani, nato pa delal v več zagonskih podjetjih, ki so orala ledino na tehnološkem področju. Nazadnje je sodeloval s podjetjem, ki se ukvarja z razvojem programske opreme za plezanje. Rad dela z ljudmi, saj jih želi razumeti in jim pomagati.

Blaž je grafični oblikovalec z dolgoletnimi izkušnjami na področju oblikovanja uporabniških vmesnikov in razumevanja uporabniške izkušnje. Uživa v prepoznavanju problemov in njihovem reševanju. Po šolanju na velenjski gimnaziji je študiral grafično tehnologijo na Naravoslovnotehniški fakulteti v Ljubljani. Tam je tudi doktoriral in bil zaposlen. Po več letih dela na fakulteti je ustanovi lasten oblikovalski studio, v katerem deluje še danes in nudi storitve različnim naročnikom. Jan zadnja leta živi v Italiji, na Tirolskem, Blaž pa v Ljubljani.

Kam v hribe?

Njune poti so se prvič profesionalno križale leta 2017, ko sta delala v istem podjetju. Dve leti kasneje je Jan kar med kosilom predstavil svojo zamisel o pohodniški aplikaciji. Izpostavil je ključen problem oziroma manjko pri raziskovanju hribovitega sveta. Kot se je izkazalo takrat in tudi kasneje, ni bil edini s tovrstnim problemom, zato sta bila odločna, da ga rešita.

Po nekaterih ocenah slovenske gore vsako leto obišče kar 1,7 milijona pohodnikov. Za mnoge izmed njih je največji izziv odločitev, kam se odpraviti. Izbira pogosto temelji zgolj na splošnem poznavanju hribov in gora ter njihovi priljubljenosti, kar lahko vodi do neprijetnih izkušenj, ko se izkaže, da neka pot zahteva boljšo telesno pripravljenost in opremo, kot smo mislili najprej.

»Brezplačna aplikacija APPEAK vam je pri tem v pomoč. Z odlično uporabniško izkušnjo omogoča, da si uporabnik oblikuje osebni pohodniški profil in prilagodi rezultate iskanja svojim potrebam in zmožnostim. Tako pomaga najti pravo ravnovesje med fizično pripravljenostjo pohodnika in zahtevnostjo poti.

Aplikacija na prvo mesto postavlja dobro informiranost in varnost, saj poleg osnovnih informacij o izhodiščih, poteh in vrhovih, kot so nadmorska višina, število in zahtevnost poti, čas hoje in višinska razlika, ponuja tudi aktualizirane podatke o vremenskih razmerah ter seznam obvezne pohodniške opreme,« razložita koristnost in uporabnost aplikacije njena snovalca.

Namen aplikacije APPEAK ni usmerjati pohodnike na najbolj poznane in oblegane točke, temveč jih seznaniti s številnimi drugimi alternativnimi potmi in vrhovi. Pogosto se zgodi, da pohodniki poznajo ali slišijo le za najbolj priljubljene točke, čeprav je morda nedaleč stran prav tako lepa in zanimiva pot s čudovitim razgledom na vrhu, ki je le nekoliko manj poznan in obiskan.

Razišči, načrtuj, osvoji!

Kot pravita Jan in Blaž, je aplikacija lahko nepogrešljiv sopotnik pri raziskovanju čudovitega hribovitega in gorskega sveta. »Občudujte fotografije izhodišč, poti in vrhov, načrtujte naslednji pohodniški podvig, ga delite s prijatelji ali shranite ideje za prihodnje izlete. APPEAK je odličen pripomoček že v začetni fazi načrtovanja, ko se doma odločate, kam se odpraviti, koristen sopotnik pa je tudi med pohodom, saj vam z navigacijo in izrisom poti na 2D- in 3D-zemljevidih pomaga spremljati potek poti od izhodišča do cilja,« še povesta, a ob tem poudarita, naj pohodniki vseeno ne pozabijo vzeti s seboj tiskanega zemljevida, ki naj bo tudi sicer obvezni del pohodniške opreme.

Za vse ljubitelje pohodništva

Aplikacija APPEAK je plod večletnega skrbnega razvoja, raziskav in številnih intervjujev s pohodniki. Namenjena je vsem, od rekreativnih pohodnikov do tistih bolj zagretih, ki redno obiskujejo hribe in gore. Temelji na javno dostopnih podatkih in vsebinah, ki jih prispevajo uporabniki. Na voljo je v slovenskem, angleškem in nemškem jeziku, v pripravi pa so še drugi jeziki, saj želijo nagovoriti, ustrezno informirati in izobraževati čim več obiskovalcev slovenskih hribov in gora.

Aplikacija je brezplačna, njeno delovanje ne

»Za ustrezno delovanje aplikacije so potrebne številne storitve in servisi (strežniki, podatkovne baze, zemljevidi, domene …), ki pa žal niso vedno brezplačni. Uporabnikom želiva ponuditi najboljše rešitve, izpiljeno uporabniško izkušnjo in hitro odzivnost, kar pa predstavlja tudi strošek. Hribi, gore in APPEAK so najin hobi in prostočasna strast, zato bova, kolikor dolgo bo le mogoče, aplikacijo ohranjala brezplačno in s tem dostopno vsem,« še sporočata Jan Mohorič in Blaž Rat in vse pohodnike vabita, da ju podprete po svojih močeh. Z vašo podporo bosta lažje vzdrževala delovanje aplikacije in nadaljevala z delom, saj vsak prispevek pomeni tudi vložek v nadaljnji razvoj.