Rastline, odporne na sušo, postajajo nov trend pri urejanju grobov

Vzorčna zasaditev groba
komunala velenje

Komunalno podjetje Velenje je na pobudo Zbornice komunalnega gospodarstva, ki deluje v okviru GZS, in Združenja pomembnih pokopališč v Evropi (ASCE) letos prvič sodelovalo na Dnevih dediščine evropskih pokopališč 2024. V okviru te pobude so na nezasedenem grobu na lokaciji B/29/15 posadili rastline, odporne na sušo (kot so kalanhoja redlips, sedumi, semper vivum, portulaki, kalocefalus, hermelika, levisia, ešiverija, krasula, festuka, sivka in ostale).

Trendi pri urejanju grobov  namreč narekujejo zasaditve za lahko vzdrževanje tudi ob redki prisotnosti. Večji del površine  (to je 60 do 80 %), namenjene zasajanju, naj bo pokrit s trajnimi rastlinami, za katere je značilno, da ko prerastejo, ne zahtevajo posebnega dela. Zasaditev so za nas uredili v podjetju PUP d. d., Cvetličarna Podkraj.

V dneh po zasaditvi si je Pokopališče Podkraj ogledala tudi štiričlanska strokovna komisija tekmovanja za najbolj urejeno evropsko mesto Entente Florale Europe, ki je bila z zasaditvijo izjemno zadovoljna. Posebej navdušilo jih je tudi obeležje, namenjeno spominu na otroke, umrle med nosečnostjo ali kmalu po porodu (odsek A, 26. vrsta, št. 1). S postavitvijo obeležja na pobudo Zavoda ŽIV!M in Društva Hospic ter v sodelovanju z Mestno občino Velenje smo vsem žalujočim staršem, ki so izgubili otroka v času nosečnosti ali ob porodu, ponudili prostor za žalovanje. Podobna obeležja oz. spominski parki so že v Ljubljani, Mariboru, Celju, Slovenj Gradcu, Novem mestu, Postojni, Novi Gorici, Jesenicah, na Ptuju. V vseh teh mestih so park naredili zaradi bližine porodnišnice. Mestna občina Velenje se je odločila za postavitev obeležja, kljub temu da v mestu ni porodnišnice.