Priložnost za subvencijo

Termostatski ventili za nižje stroške ogrevanja do konca oktobra

Prebivalci večstanovanjskih blokov imajo do konca oktobra še priložnost, da se prijavijo na razpis za subvencijo toplotnega dodatka, ki jim omogoča namestitev termostatskih ventilov. Ti ventili so ključni začetek za boljši nadzor nad ogrevanjem in prispevajo k občutnim prihrankom pri stroških ogrevanja. Subvencija je na voljo v okviru državnega programa energetske učinkovitosti, ki si prizadeva zmanjšati porabo energije v stanovanjskih stavbah. Če sredstva letos ne bodo v celoti razporejena, bo razpis znova na voljo tudi v letu 2025.

Kaj so termostatski ventili in kako delujejo?

Termostatski ventili so naprave, ki omogočajo uravnavanje temperature v posameznih prostorih stanovanja. Nameščeni so na radiatorje in omogočajo, da se temperatura prilagodi glede na potrebe prostora. To pomeni, da v sobah, kjer ni toliko potrebe po toplini, lahko znižamo temperaturo, medtem ko v prostorih, kjer se pogosto zadržujemo, temperatura ostane višja.
V stanovanjskih blokih, kjer je ogrevanje pogosto centralizirano, imajo termostatski ventili še večji pomen. Stanovalci lahko z njihovo uporabo zmanjšajo porabo toplote in s tem prihranijo pri stroških, ne da bi to vplivalo na njihovo udobje.

Kako pridobiti subvencijo?

Subvencija za termostatske ventile je na voljo do konca oktobra, vlogo pa lahko pridobite v ENERGETSKI PISARNI ali na uradni spletni strani občine (MOV – Mestne občine), kjer najdete obrazec za prijavo. Vlogo lahko oddate po pošti ali osebno. Postopek je enostaven, potrebujete le osnovne podatke o stanovanju, kjer bi želeli namestiti ventile, in predračun za opremo in montažo in nekaj podpisov. Vse to vam pa mora oddati vaš upravnik bloka s katerim imate sklenjeno pogodbo. Lastniki individualnih hiš pa postopek uredite sami.

Pogoji za pridobitev subvencije vključujejo:

  • Izpolnjena vloga, podpisana izjava in pogodba, podpisano soglasje
  • slika radiatorjih v stanovanju ali hiši,
  • predračun (veljaven vsaj 30 dni) mora izstaviti pooblaščen monter.

Prednosti ob namestitvi termostatskih ventilov

Namestitev termostatskih ventilov prinaša številne prednosti, tako za posamezne stanovalce kot za celoten blok:

  • Prihranek pri stroških: Z možnostjo nastavitve temperature v posameznih prostorih lahko dosežemo do 30 % manjšo porabo energije.
  • Večje udobje: Uporabniki lahko prilagodijo temperaturo po svojih željah, ne glede na splošno temperaturo v stavbi.
  • Okoljska odgovornost: Manjša poraba energije pomeni tudi manj emisij toplogrednih plinov, kar prispeva k varovanju okolja.

Prihranki po namestitvi termostatskih ventilov

Povprečni letni prihranek z namestitvijo termostatskih ventilov je odvisen od več dejavnikov, kot so velikost stanovanja, način ogrevanja in izolacija stavbe. V splošnem pa lahko gospodinjstva prihranijo med 10 % in 30 % na računih za ogrevanje. Namestitev termostatskih ventilov je odlična priložnost za vse, ki želijo zmanjšati porabo energije in stroške ogrevanja, hkrati pa prispevati k varovanju okolja. S pomočjo subvencije, ki je na voljo do konca oktobra, je ta naložba še bolj dostopna, zato se splača čim prej preveriti pogoje in oddati prijavo. Če sredstva ne bodo razdeljena do konca leta, bo razpis ponovno na voljo leta 2025.

Oglasite se v ENERGETSKI PISARNI.