Gasilci delujejo, kot da gre vedno zares

Vaja gašenja
Naš čas

V mesecu požarne varnosti se gasilci Šaleške doline osredotočajo na ozaveščanje o požarni varnosti v večstanovanjskih objektih

Oktober je tradicionalno posvečen požarni varnosti. To je čas, ko po vsej Sloveniji še posebej opozarjamo na pomembnost preventive in ozaveščanja o požarni zaščiti. Letos je glavni poudarek požarna varnost v večstanovanjskih objektih, saj prav tu pogosto prihaja do tveganj, ki jih prebivalci pogosto ne opazijo ali jih zanemarjajo.

Poveljnik Gasilske zveze Šaleške doline Aleksander Osetič izpostavlja pomen tovrstne tematike in poudarja, da je skrb za varnost vseh stanovalcev v objektih ključnega pomena, saj lahko pravočasni ukrepi preprečijo katastrofalne posledice. »Gasilci smo skozi vse leto zelo aktivni – stalno se usposabljamo, tekmujemo, družimo in seveda pomagamo v različnih situacijah. Oktober pa ima poseben pomen, saj je posvečen požarni varnosti. V tem času je naše delo še bolj izpostavljeno, z več vajami, s treningi in morda tudi več sirenami, ki bodo opozarjale na naše aktivnosti. Vse to počnemo zato, ker je naš cilj biti kar najbolje pripravljeni. Naš moto je, da moramo delovati, kot da gre vedno zares, saj se zavedamo, da ljudje v nas vidijo tiste, ki so jim vedno pripravljeni priskočiti na pomoč. Trudimo se, da to zaupanje tudi upravičimo. Veseli smo, da nas cenijo in nam izkazujejo hvaležnost, saj nas to dodatno motivira,« je iskren Osetič, ki poudari, da je gasilsko delo zelo zahtevno in raznovrstno.

»Lahko bi rekli, da smo 'deklica za vse', vendar to počnemo s srcem in predanostjo. Da pa lahko izvajamo naše naloge, so nujne stalne vaje in sodobna tehnika. Ob tej priložnosti se želim iskreno zahvaliti vsem trem lokalnim skupnostim v Šaleški dolini, ki nas podpirajo tako moralno kot finančno. Brez njihove pomoči in brez sodobne opreme bi bilo naše delo težje in manj učinkovito. Tehnika napreduje in mi moramo biti vedno korak naprej – tako z usposabljanji kot z obvladovanjem nove tehnologije.«

Število klasičnih požarov se zmanjšuje, pogoste so tehnične intervencije

Vaje za gašenje požarov in usposabljanja gasilcev so ključnega pomena za njihovo pripravljenost in sposobnost obvladovanja različnih situacij. Pogostost teh vaj je prepuščena posameznim gasilskim društvom, saj je pomembno, da operativne enote najprej dobro spoznajo svojo opremo in jo znajo učinkovito uporabljati. Poleg tega se izvajajo vaje na nivoju občinskih poveljstev v vseh treh občinah, kjer sodelujejo gasilske enote, ter tudi na širšem nivoju gasilske zveze.

»Čeprav takšne obsežne vaje ne potekajo vsako leto, jih izvajamo periodično, da se gasilci neprestano izpopolnjujejo in pripravljajo na najrazličnejše izzive. Pri prebivalcih Šaleške doline opažamo nekaj najpogostejših napak, ki jih ljudje delajo v povezavi s požarno varnostjo, kljub prizadevanjem za ozaveščanje. Čeprav se število klasičnih požarov morda zmanjšuje, ostajajo tehnične intervencije, kot so prometne nesreče, še vedno precej pogoste.
Ključno pa je, da prebivalci skrbijo za požarno varnost domov, zlasti pri uporabi električnih naprav in inštalacij – od mobilnih telefonov in pametnih naprav do štedilnikov. Pomembno je, da so vse inštalacije in naprave v brezhibnem stanju, saj lahko okvare vodijo v požare. Prav tako je ključno, da starši svoje otroke poučijo o pravilni uporabi naprav, kot so štedilniki, in da med kuho ne zapuščajo prostora, saj so vroče površine eden izmed najpogostejših virov požara,« našteva Aleksander Osetič.

Treba je poznati pravilne tehnike gašenja

Dobra praksa je tudi, da imajo gospodinjstva pri roki gasilni aparat, saj lahko v prvih minutah začetnega požara hitro ukrepajo in preprečijo večjo škodo. Še posebej pa je pomembno, da ljudje poznajo pravilne tehnike gašenja. »Pogosta napaka je gašenje gorečega olja na štedilniku z vodo, kar lahko povzroči nevarno eksplozijo in ogenj. Namesto tega je treba požar zadušiti s krpo ali pokrovom,« pojasni Osetič, ki se mu zdi pomembno tudi, da pred kurilno sezono ljudje poskrbijo za svoje dimnike in kurilne naprave.

»Redno čiščenje in pregledovanje dimnikov preprečuje dimniške požare, ki so še vedno pogosti, če se teh naprav ne vzdržuje ustrezno. V primeru požara v dimniku nikakor ne smemo uporabljati vode, saj lahko pride do eksplozije. Namesto tega je treba prostor zapreti in poklicati gasilce.«
Vloga gasilskih društev v Šaleški dolini je pri zagotavljanju požarne varnosti izjemno pomembna. Prostovoljni gasilci izvajajo številne preventivne aktivnosti, kot so izobraževanja na osnovnih šolah in odprta vrata za prebivalce, kjer lahko ti dobijo informacije o požarni varnosti in pravilni uporabi gasilnih aparatov. Pomembno je tudi ozaveščanje o evakuacijskih poteh in požarnih sektorjih, da lahko gasilci v primeru nesreče hitro dostopajo do objektov.

Izziv so sončne elektrarne in vozila

»Fotovoltaične elektrarne in električna vozila predstavljajo za gasilce nove izzive. Čeprav se požari na teh napravah v naši regiji še niso množično pojavili, so intervencije pri takšnih požarih izredno zahtevne, saj so baterije težko dostopne in lahko pride do eksplozij. Električna vozila so problematična zaradi baterij, ki ob pregretju lahko eksplodirajo. Gašenje takšnih požarov ni preprosto, saj baterije ni mogoče hitro ohladiti ali doseči. V tujini že uporabljajo tehnike, kot je potapljanje vozila v vodo za 48 ur, kar pri nas še ni praksa.

Pri fotovoltaičnih elektrarnah na strehah je težava dostop do ostrešja ob požaru, saj lahko steklo začne pokati in oteži intervencijo. Kljub temu se redno izobražujemo in prilagajamo novim tehnologijam, da bomo lahko učinkovito reševali tudi takšne situacije.«