Zdravega kajenja ni. Tudi elektronskega ne.

Elektronske cigarete
Pixabay

Pasti in nevarnosti uporabe elektronskih cigaret pri otrocih in mladostnikih

Živimo v času, ko se svet vrti okoli novih tehnologij in njihovega hitrega razvoja. Tudi v tobačni industriji sledijo temu trendu. Na tržišču se pojavljajo vedno novi izdelki z nikotinom. Med njimi trenutno prevladujejo elektronske cigarete, ki jih uporablja znaten delež mladostnikov in nižji delež odraslih prebivalcev.

»Uporaba elektronskih cigaret med otroki, mladostniki in mladimi odraslimi je še posebej zaskrbljujoča zaradi številnih škodljivih posledic uporabe nikotina,« je prepričana Tatjana Bačovnik, mag. zdravstveno-socialnega managementa.

Elektronska cigareta je novejši izdelek, na trgu je okoli 10 let.  Podobne so lahko različnim tobačnim izdelkom, predvsem cigaretam, nalivnim peresom, kemičnim svinčnikom ali USB-ključkom, markerjem, novejše generacije elektronskih cigaret pa imajo poseben videz in zaradi dodanih arom tudi prijetno dišijo. Zato so še posebej priljubljene med mladostniki.

Elektronske cigarete in tekočine zanje so na voljo predvsem v specializiranih trgovinah, možen pa je tudi nakup na tujih spletnih straneh. Pomembno je poudariti, da je prepovedana prodaja vseh tobačnih izdelkov mladoletnim osebam.

Nikotin ima številne škodljive učinke na zdravje

Ker elektronske cigarete ne vsebujejo tobaka, velja med njihovimi uporabniki prepričanje, da so bolj »zdrave« in da se bodo lažje odvadili kajenja. »To res mislijo, a temu ni tako. Sestavine v elektronskih cigaretah so nikotin, vlažilci, voda in arome.  Nikotin ima številne škodljive učinke na zdravje. Uporaba izdelkov z nikotinom je med mladostniki povezana s pomembnimi tveganji. Nikotin uporabnike zasvoji, kar pomeni, da bodo redni uporabniki oziroma kupci teh izdelkov. Mladostniki so zelo in bolj kot odrasli dovzetni za zasvojenost z nikotinom. Mlajši ko je posameznik ob začetku uporabe nikotina, bolj verjetno je, da  bo postal zasvojen,« pojasni Tatjana Bačovnik. 

Najprej elektronska, potem prava cigareta

Mladostništvo je tudi ključno obdobje za možgane, ki se razvijajo še do približno 25. leta starosti. Izpostavljenost nikotinu v času intenzivnega razvoja možganov moti razvoj možganskih omrežij in lahko privede do trajnih škodljivih učinkov na miselne sposobnosti, motenj v delovnem spominu, pozornosti, razpoloženju in zaznavanju zvoka ter povečane impulzivnosti ali tesnobnosti ter višjega tveganja za uporabo drugih drog.
Poleg tega uporaba elektronskih cigaret pri mladostnikih zviša tveganje, da bodo postali kadilci cigaret. Človeška pljuča so se razvila za en cilj – to je za izmenjavo plinov, kar vključuje vdihavanje kisika in izdihavanje ogljikovega dioksida. Zaradi zgoraj navedenih dejstev elektronske cigarete niso vrsta pomoči pri opuščanju kajenja. Zelo pomembno je, kakšen zgled dajemo odrasli mladostnikom. Pomembno je tudi, da se z njimi o nevarnostih kakršnihkoli zasvojenosti pogovarjamo dovolj zgodaj.

»Najbolj zastrašujoče je, da so učitelji uporabo elektronske cigarete v Sloveniji opazili že med osnovnošolci druge triade. Tobačne izdelke pa začnejo otroci uporabljati že pred 11. letom starosti. Še posebej se z mladostnikom ukvarjajmo v času večjih sprememb, kot je npr. prehod iz osnovne v srednjo šolo.«
Glavno vlogo pri vsem tem pa imajo otrokovi starši. Pomembno je, da se starši zanimajo za to, kaj se z otrokom dogaja, s kom se otrok druži, kaj počne po šoli, kakšno družbo ima. Mladostnikova družba ima pomemben vpliv na to, ali bo mladostnik posegel po različnih izdelkih in tudi drugače tvegal. Pozanimajmo se, ali otrokovi prijatelji kadijo tobačne izdelke ali uporabljajo druge izdelke, ki vsebujejo nikotin, in se o tem pogovarjajmo z otrokom tudi doma. Če imajo starši z mladostnikom pozitiven odnos, ga ohranjajo in spodbujajo, s komunikacijo ne bodo imeli težav.