Umrl je nekdanji predsednik občinske skupščine Pankracij Semečnik

Pankrac Semečnik
n/a

5. septembra, je umrl nekdanji predsednik občinske skupščine Velenja, občinski nagrajenec, pedagoški in družbenopolitični delavec Pankracij Semečnik, znan tudi kot Pane. S svojim delom in predanostjo je skozi desetletja neizbrisno prispeval k razvoju mesta, še posebej na področju izobraževanja in lokalne samouprave. Poleg uspešne kariere v šolstvu je bil tudi pomemben akter v lokalni upravi ter družbenopolitičnem življenju.

Poslovilna slovesnost bo v sredo, 11. septembra, ob 14. uri na pokopališču v Podkraju. Žara pokojnika bo na dan pogreba v vežici od 12. ure dalje. V spomin na Pankracija Semečnika bo žalna seja v torek, 10. septembra, ob 14. uri v sejni dvorani Mestne občine Velenje. Ta dan od 12. ure dalje bo v mestni hiši možen tudi vpis vžalno knjigo.

Pankracij Semečnik se je rodil leta 1938 v Zgornji Ponikvi pri Žalcu, v Ljubljani pa je zaključil višješolski študij pedagogike in sociologije. Z veliko predanostjo je vso svojo karierno pot posvetil izobraževanju mladih generacij – kot učitelj in ravnatelj velenjskih šol. Bil je tudi izjemno aktiven v lokalni upravi in družbenopolitičnem življenju. Deloval je kot načelnik Oddelka za ljudsko obrambo Občine Velenje, predsednik Občinske konference Zveze rezervnih vojaških starešin in bil je tudi pomemben član sindikalnega gibanja.

Leta 1990 je bil izvoljen za prvega predsednika Skupščine občine Velenje. V tem obdobju je Velenje pridobilo status mestne občine, kar je bil rezultat njegovega neutrudnega prizadevanja za napredek in dobrobit prebivalcev mesta. V času njegovega mandata je bila tudi zastavljena ekološka sanacija Šaleške doline, kar predstavlja trajen prispevek k izboljšanju okolja in kakovosti življenja v regiji.

Pankracij Semečnik je bil skoraj 40 let pooblaščen za sklepanje zakonskih zvez, v tem času je poročil več kot 1.500 parov. 30 let je bil tudi govornik na pogrebih, kar je še dodatno izpostavilo njegovo vlogo v družbenem življenju Velenja. Njegovo delo, vizija in odločnost so postavili temelje, na katerih še danes gradimo lokalno skupnost.