Bilo je trdo delo, a po svoje lagodnejše

Vovkov mlin
Naš čas

18. mlinarska nedelja – Ob potoku Lokovina je bilo 13 mlinov, sedem jih še stoji, le Vovkov še melje – Meja treh občin je priložnost za povezovanje

Vinska Gora, 1. septembra – Prizadevni člani TD Vinska Gora in KUD Dobrna so v vasici Lokovina na tromeji občin Dobrna, Žalec in MO Velenje izvedli že 18. tradicionalno etno-kulturno in turistično prireditev Mlinarska nedelja-srečanje sosesk. Mlinske kamne je malo vodnati potok tokrat res počasneje gonil, a je mlin mlel pšeničko zlato tudi na ta praznični dan.

Je pa bilo živahno in hrupno kot le malokdaj do zdaj, saj se je kljub vročini zbrala precejšnja množica ljudi – domačinov, turistov, nastopajočih kulturno-glasbenih skupin in razstavljalcev. Vabilu na dogodek se je odzvalo precej povabljenih društev z bližnjega podeželja, turistične Dobrne ter vse Šaleške doline. Že množica nastopajočih je napolnila prostor ob nekdanji kmetiji in kulturnem spomeniku Vovkov mlin.

Bilo je 13 mlinov

Kratka zgodovina dogodka sega v preteklost pred vojnami, ko je v tem idiličnem kmečkem okolju bilo živahno, saj so ljudje vozili žito v mlin, domov pa vreče in vrečke moke za vsakdanji kruh in boljše življenje. Eden od prirediteljev nam je osvetlil spomin na izvorni dogodek in bližnjo preteklost dogajanja, povezanega z mlinarsko nedeljo. Ob potoku Lokovina je nekdaj delovalo 13 mlinov. Sedem jih še stoji, le eden, Vovkov mlin, pa še melje žito v moko. Star je okrog 400 let, a je kljub zobu časa in uničujočim poplavam izjemno ohranjen in brezhibno deluje.

Na kmetiji, katere del je danes Vovkov mlin, sta nas pričakala Karel Pungartnik in njegov sin Drago Pungartnik. Zajetna zbirka mlinarskih pripomočkov uči razlikovati med zrnjem pšenice, piro, ajdo, ovsom in drugimi žiti. Tam, ko človek stopi čez mostiček nad večno žuborečim potokom in odpira vrata mlina, je mlinski  mehanizem, originalno ohranjena mlinarska izba, ob tem pa je na opremi in mnogih detajlih videti in prepoznati mlinarsko življenje. Domišljija in pripovedi domačinov kar kličejo, da si obiskovalec vzame čas in  obogati spoznanja življenja iz pol preteklega obdobja. Dragoceno pa je tudi dejstvo, da se tedanje navade in  izkušnje prenašajo v današnji čas in kar silijo v primerjavo življenja. Bilo je trdo delo, a po svoje lagodnejše, saj je o vsem določal počasnejši ritem časa, vremena in reševanja le najnujnejših potreb. Ob tem pa je ostalo časa za preprosto življenje, druženje in tudi domačo zabavo.

S povezovanjem še obogatili dogodek

Ko je pred 18. leti  Marija Dev s člani KUD  Dobrna organizirala prvo Mlinarsko nedeljo, na kateri so pri mlinih v kulturnem programu sodelovale njihove kulturne sekcije godba, folklora, zbori, glasbene skupine ter nekateri drugi sodelujoči, je bil postavljen temeljni kamen sedanji tradiciji. Leto za tem so bili k sodelovanju povabljeni tudi člani  TD Vinska Gora, kar je dogajanje le še oplemenitilo. Sosedje so prav na meji občin zagotovili dobro zgodbo ter sodelovanje, ki traja še danes, je povedal domačin Franc Špegel, predsednik RTZ Saška, ob tokratnem srečanju.

Poleg bogatega programa so se na stojnicah predstavili turistični ponudniki iz obeh občin, to pa je omogočalo tudi srečanje sosesk. Vovkov mlin obiščejo tudi številni turisti, ki jih o obstoju te tehnične in stavbne dediščine usmerja turizem na Dobrni in turistični sodelavci iz Vinske Gore in Velenja. Mimo so speljane tudi mnoge poti, povezane z etnologijo in zdravim naravnim okoljem:  Učna pot škrata Bisera, planinska pot  Po poteh Vinske Gore, Loška pot, idr.

Paša za oči, želodce in ušesa

Tokratni program dogajanja se je pričel z nastopom Godbe na pihala KUD Dobrna, ob dobrem vzdušju pa s pozdravi predstavnika organizatorjev Franca Špegla. Ob navzočnosti župana občine Dobrna Martina Brecla in podžupanje MOV Aleksandre Vasiljević, je stekel prijeten program, ki ga je vešče vodila pevka in  TV voditeljica Polonca Marzel. Obiskovalci so lahko uživali ob ponudbi stojnic, kjer ni manjkalo medenih in drugih dobrot, zelišč, ročnih del iz različnih materialov, ob tem pa pevskih in folklornih nastopov. Ob zaključku je bilo poskrbljeno tudi za »mlinarsko« zabavo s kvartetom Svit z Marino in Tomažem. Vsekakor dogodek, vreden nadaljevanja tradicije in ohranjanja dediščine ter običajev.