Mednarodna konferenca: Trajnostna mesta = mesta prihodnosti

Pozdravljena prihodnost
mov

V Velenju letos že četrto leto zapored, v septembru, mesecu, ko praznujemo občinski praznik, pripravljajo odmevno mednarodno konferenco Pozdravljena, prihodnost – Welcome Future. Letošnja osrednja tema Trajnostna mesta = mesta prihodnosti bo usmerjena v raziskovanje smernic za trajnostni in zeleni razvoj mest ter prilagajanje podnebnim spremembam, ki bodo oblikovala mesta prihodnosti.

Konferenca, ki bo razdeljena na več vsebinskih panelov, bo potekala v ponedeljek, 30. septembra, od 9. ure dalje v Domu kulture Velenje. Odprla jo bosta župan Mestne občine Velenje Peter Dermol in državni sekretar na ministrstvu za naravne vire in prostor Miran Gajšek. Osrednji gost konference bo dr. Janez Potočnik, nekdanji evropski komisar za okolje.

Velenje, ki je ponosni prejemnik naziva evropski zeleni list 2024 in član Misije 100 podnebno nevtralnih in pametnih mest do leta 2030, s svojimi razvojnimi projekti potrjuje, da je na pravi poti v brezogljično družbo in soustvarja trajnostno prihodnost. Smernice omenjenih projektov vpletamo v naše vsakodnevno delovanje in spreminjamo družbene navade v bolj trajnostne in naravi prijazne življenjske sloge.

Cilji konference so združiti strokovnjake in deležnike s področja podnebnih sprememb in zelene infrastrukture, deliti primere dobrih praks, spodbujati izmenjavo idej in sodelovanje med različnimi sektorji in državami ter razviti priporočila za trajnostno urbano načrtovanje in vključevanje prebivalcev v razvoj lokalnih skupnosti.

V panelu Trajnostna mesta bodo izpostavili primere dobrih praks iz evropskih mest, ki uspešno uvajajo trajnostne navade in zeleno infrastrukturo, s čimer oblikujejo prihodnje smernice in priporočila za trajnostno urbano načrtovanje.

V panelu Mesta v misiji bodo predstavljeni izzivi in dosežki treh slovenskih mest (Ljubljane, Kranja in Velenja), ki so vključena v Misijo 100 podnebno nevtralnih in pametnih mest.

V panelu Zeleno in inovativno bodo predstavili inovativne rešitve za zelena mesta ter razpravljali o možnostih sofinanciranja ukrepov za trajnostni razvoj mest, ki jih ponujajo pristojna ministrstva.

Ob 15. uri bo sledila okrogla miza s ključnimi odločevalci, ki bodo podali konkretne smernice in rešitve za trajnostni in zeleni razvoj mest ter prilagajanje podnebnim spremembam.

Konferenca je namenjena mestnim načrtovalcem, urbanistom, predstavnikom lokalnih skupnosti, okoljskim inženirjem, političnim odločevalcem, neprofitnim organizacijam, zagovornikom trajnosti, akademikom, raziskovalcem, podjetjem in vsem, ki sodelujejo v procesu pravičnega, zelenega in pametnega prehoda v brezogljično prihodnost.