Varuhov kotiček tudi v Šmartnem

Šmartno ob Paki
Naš čas

Šmartno ob Paki – Varuh človekovih pravic Peter Svetina bo v sredo, 11. septembra, ob 10.30 v prostorih uprave Občine Šmartno ob Paki odprl in predstavil Varuhov kotiček, s čimer želi institucijo Varuha približati čim širšemu krogu ljudi. Varuhov kotiček bodo postavili na dan obiska, in sicer pri vhodu v prostore občine. Po informacijah bo to prvi obisk Varuha v šmarški občini. Po pojasnili občinske uprave je namen obiska Varuha seznaniti čim širši krog ljudi z njegovim delom, pristojnostmi, kar naj bi pripomoglo k lažji odločitvi, kdaj se nanj obrniti in kakšno pomoč jim lahko nudi pri uveljavljanju njihovih pravic.  

Varuh človekovih pravic RS je neodvisna državna institucija, katere osnova za delovanje je zapisana v Ustavi Republike Slovenije in v Zakonu o varuhu človekovih pravic. V Sloveniji imamo Varuha od leta 1995 in je znak razvite demokratične družbe. Temeljno poslanstvo institucije Varuha človekovih pravic je, da bdi nad tem, da različni organi v Sloveniji pri svojem delu spoštujejo človekove pravice in temeljne svoboščine posameznikov in skupin. Preiskuje nezakonito in nepravilno delo državnih organov, organov lokalne samouprave ter nosilcev javnih pooblastil.

Varuhov kotiček na sedežu občinske uprave bo opremljen z zloženkami in brošurami s koristnimi informacijami, na voljo bodo tudi obrazci za vložitev pobud.