Korak naprej za kakovostno izobraževanje

Učilnica za tehnični pouk
Naš čas

Center za vzgojo, izobraževanje in usposabljanje Velenje z novim prizidkom – Rastoče število vpisa otrok s posebnimi potrebami odraža večjo senzibilnost družbe

Velenje, 27. avgusta – Center za vzgojo, izobraževanje in usposabljanje (CVIU) Velenje je v letošnjem letu dosegel pomemben mejnik – slavnostno odprtje 640 m² velikega prizidka, ki je rezultat celovite prenove in razširitve šole. Ravnatelj mag. Aleksander Vališer je ob tej priložnosti izpostavil, da je prenova, ki se je začela lani poleti, vključevala posodobitev obstoječega dela šole in novi prizidek.
»Lani smo prenovili obstoječe prostore, ki niso imeli telovadnice, zato smo zdaj uredili manjšo telovadnico. Posodobili smo učilnice, prenovili avlo in administrativne prostore. S prizidkom pa smo pridobili šest novih učilnic, knjižnico ter specializirane prostore za likovno in glasbeno umetnost, tehniko in tehnologijo ter računalništvo. Nove prostore so dobili tudi svetovalna služba in hišnik,« je pojasnil ravnatelj.

Vališer je poudaril, da bo v prihodnosti morda potrebna še nadgradnja šole, saj se število učencev povečuje. »Letos bomo sprejeli rekordnih 170 otrok iz 14 različnih občin. Učenci bodo razdeljeni v 22 oddelkov, pri čemer bo 20 oddelkov nameščenih na tej lokaciji, dva oddelka pa še vedno gostujeta na Osnovni šoli Šalek, kjer imamo dve učilnici.«

Ravnatelj je izrazil zadovoljstvo z novimi prostori, ki bodo omogočili boljše delovne razmere. »Nova energija in nove razmere nam bodo omogočili, da še naprej zagotavljamo kakovostno vzgojo, izobraževanje in usposabljanje za naše otroke. Trenutno je v centru zaposlenih 91 strokovnjakov, ki poleg dela na naši lokaciji nudijo tudi dodatno strokovno, specialno-pedagoško, logopedsko in psihološko pomoč za 18 osnovnih šol v okolici.«

Slovenska zakonodaja na tem področju že precej zastarela

Direktor Direktorata za predšolsko vzgojo in osnovno šolstvo na ministrstvu za vzgojo in izobraževanje, Rado Kostrevc, je ob odprtju novega prizidka CVIU Velenje poudaril, da je slovenska zakonodaja na tem področju že precej zastarela. »V preteklosti smo tovrstne ustanove pogosto odrivali na rob, otroke s posebnimi potrebami pa nameščali v starejše, manj primerne objekte. Zato je še toliko bolj pomembno, da zdaj zaznavamo premik k sodobnejšim pristopom,« je dejal.

Kostrevc je opozoril, da prehod od nekdanjih praks, ko so bile te ustanove obravnavane kot nujno zlo, k sodobnim rešitvam, ki temeljijo na razumevanju in podpori ljudem s posebnimi potrebami, predstavlja pomemben korak naprej. »Ta projekt govori tudi o dobrem sodelovanju med različnimi lokalnimi skupnostmi.« Kostrevc je poudaril, da je ministrstvo za vzgojo in izobraževanje za to investicijo prispevalo četrtino sredstev. Pripravljena pa je že nova finančna shema.

»Lokalne skupnosti so prejele informativno anketo, v kateri bodo opredelile, katere projekte na področju izobraževanja bodo izvajale. Na podlagi tega bomo pripravili analizo, ki bo osnova za razpis projektne dokumentacije, ki jo načrtujemo za naslednje leto,« je pojasnil. Rastoče število vpisa otrok s posebnimi potrebami po Kostrevčevem mnenju odraža večjo senzibilnost družbe do posebnih potreb, pa tudi naraščajočo kompleksnost življenja. »Verjetno gre za kombinacijo obojega. To pomeni, da smo postali bolj občutljivi za te potrebe in da znamo nanje ustrezno odgovoriti. Zato bo v prihodnje nujno potreben razvoj novih kapacitet,« je dejal. Opozoril je, da so številni objekti, podobni velenjskemu centru, še vedno v slabem stanju, in da se lokalne skupnosti z velikim naporom trudijo vzdrževati normalne delovne razmere. »Na tem področju nas čaka še veliko dela. Anketo smo izvedli z namenom, da ugotovimo, kakšno je stanje na področju posebnih potreb, saj bomo temu področju v prihodnje namenili več pozornosti, več finančnih sredstev ter prilagodili kriterije sofinanciranja, da bi tovrstni objekti imeli prednost,« je zaključil Kostrevc.

Prizidek za večjo kakovost vzgoje in izobraževanja

Investicija v novi prizidek CVIU Velenje predstavlja pomemben korak naprej za celotno Savinjsko-šaleško regijo. Z njo omogočajo širitev programov in storitev za osebe s posebnimi potrebami, kar bo prispevalo k še večji kakovosti izobraževanja in usposabljanja. Velenjski župan Peter Dermol je ob tej priložnosti izpostavil, da gre za eno najpomembnejših investicij v občini, saj so ti učenci del ranljive skupine, ki potrebuje posebno pozornost in podporo.

Investicija je bila vredna približno 2,5 milijona evrov. MO Velenje je prispevala okoli 1,4 milijona evrov, kar je bilo zagotovljeno v občinskem proračunu, približno 520.000 evrov so prispevale ostale občine SAŠA regije, dodatnih 580.000 evrov je prispevalo ministrstvo za vzgojo in izobraževanje, preostanek pa druge občine. »To so sredstva, ki so bila pridobljena z veliko mero odgovornosti, in sem prepričan, da so šla za pravi namen in v prave roke,« je zaključil župan Dermol.

Kot družba se moramo odgovorno vključevati in skrbeti za vse

Župan Občine Šoštanj, Boris Goličnik, je ob odprtju novega prizidka poudaril izjemno pomembnost tega dogodka za svojo občino. »Današnji dogodek je zame posebej pomemben. Kot družba se moramo odgovorno vključevati in skrbeti za vse, še posebej za tiste, ki imajo morda manj sreče kot mi – osebe s posebnimi potrebami in druge ranljive skupine. Ta prizidek je zagotovo korak v pravo smer,« je dejal. Goličnik je izrazil zadovoljstvo nad sodelovanjem Občine Šoštanj pri tem projektu, saj so za gradnjo prizidka prispevali 300.000 evrov.

Na vprašanje o številu otrok iz Občine Šoštanj, ki obiskujejo to šolo, je Goličnik odgovoril: »V preteklem letu je bilo na tej šoli 22 naših občanov. Zato je ta šola tudi za našo občino zelo pomembna in prav zaradi tega smo brez pomislekov sodelovali pri sofinanciranju te nujne in pomembne pridobitve.« Župan je sklenil z mislijo, da bo ta investicija dolgoročno prispevala k boljši prihodnosti za vse otroke s posebnimi potrebami v regiji, vključno z mladimi občani iz Šoštanja.

Nova knjižnica
Naš čas