Poznopoletni festival z raznovrstnim programom

Mirjam Povh
Naš čas

V petek prva od prireditev letošnjega Poznopoletnega festivala v Šmartnem ob Paki: koštiljada, tržnica, nastop Mance Špik

V Občini Šmartno ob Paki zadnji del poletja tradicionalno zaznamujejo s Poznopoletnim festivalom. Zanj organizatorji – javni zavod Mladinski center – pravijo, da združuje koncerte različnih glasbenih zvrsti in družabne dogodke, primerne za vse generacije. Prva prireditev v okviru festivala bo jutri (v petek, začetek ob 18. uri), naslednja teden dni kasneje, zadnja pa bo na sporedu 20. septembra (obe z začetkom ob 20 uri). Vse prireditev bodo potekale pod šotorom na prireditvenem prostoru za Hišo mladih.

Tokrat le trije dogodki

Na vprašanje, kakšna je posebnost letošnjega festivala, je direktorica javnega zavoda Mirjam Povh odgovorila: »Lahko bi kot posebnost označili to, da smo se tokrat odločili le za tri dogodke, kar pomeni, da smo s šestih, vrsto let petih dogodkov, prešli na skromnejše poznopoletno dogajanje. Potrebo po spremembah sta pokazala čas in obisk na prireditvah. Pred leti smo bili namreč edini v širšem okolju, kjer se je nekaj dogajalo tudi v iztekajočih se poletnih dneh, danes pa se dogaja nekaj v tem času domala v vsakem kraju. Takšna »zatrpanost« pomeni manj obiskovalcev, to pa posledično prinaša višje stroške za organizatorja. Če se bo pokazalo kako drugače, bomo temu sledili in program dopolnili, ga razširili. Upam si trditi, da so letošnji dogodki raznovrstni in zelo kakovostni.«
Jutrišnjo uvodno prireditev bodo zaznamovali poznopoletna tržnica, ki se je dodobra uveljavila med ponudniki raznih dobrot in blaga, saj je za vse željne ponudnike zmanjkalo stojnic, pravi sogovornica. Za otroke bo zagotovo zanimiva poslikava obrazov, pa lokostrelstvo v izvedbi šmarških tabornikov. S koštiljado bodo poskrbeli, da obiskovalci ne bodo lačni. Pika na i otvoritvenega dogodka bo nastop Mance Špik z bendom, ki obljublja zabavo za velike in male.

V petek, 13. septembra, bo stand up večer. Za obilo smeha in zabave bodo poskrbeli štirje komiki; dva od teh sta stara znanca festivala (Tin Vodopivec in Uroš Kuzman), ostala dva (Alen Borišek in Alen Mastnak) pa sta, tako pravi Povhova, preverjeno zanimiva. Pri zadnji prireditvi pa so tudi tokrat »vztrajali« pri rock koncertu, kakor so ga pred približno 25 leti zastavili člani Kluba študentov šmarške fare. V goste so povabili slovensko pop/indie/rock skupino Fed  Horses, katere glasba je najbolj predvajana na Valu 202. Tudi ti na ne bodo festivalu nastopili prvič, saj so se že predstavili kot predskupina, v času korone pa so pripravili akustični koncert.
Vstop na otvoritveno prireditev bo prost, za ostali dve pa bo treba kupiti vstopnice. »Cena slednjih je zelo nizka, od 12 do 20 evrov, povsod drugje so te za kar nekaj evrov višje. Menim, da smo pripravili zanimiv in raznovrsten program in da je na vse dogodke vredno priti,« je še poudarila Mirjam Povh.

Podpis k sliki:
Mirjam Povh: »Ples, druženje, zabava, kakovostna glasbena dogodka in komični večer se obetajo vsem, ki se bodo odzvali povabilu na dogodke Poznopoletnega festivala. »