Odstopanja ne vplivajo na varnost uporabnikov

Kolesarska steza skozi Penk in v občini Šmartno ob Paki, uničena po lanskoletni poplavi, je zdaj odprta
Naš čas

Projekt nove državne kolesarske povezave na odseku Šoštanj – Šmartno ob Paki – Mozirje v zaključni fazi

Gradnja nove državne kolesarske povezave Velenje – Šoštanj – Šmartno ob Paki –Mozirje, natančneje odsek Šoštanj – Mozirje, se končno bliža zaključku, so sporočili z uprave Občine Šmartno ob Paki, kjer so se po odgovore na številna vprašanja občanov obrnili neposredno na Direkcijo Republike Slovenije za infrastrukturo (DRSI).

Čeprav so bila na nedavnem komisijskem pregledu ugotovljena nekatera odstopanja, ki jih izvajalec trenutno odpravlja, ta niso takšna, da bi vplivala na varnost uporabnikov, so zagotovili na DRSI, in je zato kolesarska pot že odprta za promet. Seveda pa bo po odpravljenih pomanjkljivostih direkcija izdala še pisno izjavo o izročitvi kolesarske povezave v neomejeno uporabo.

Projekt, katerega pogodbena vrednost je bila ocenjena na 5,7 milijona evrov, še vedno čaka na končni obračun. Virov financiranja je več, glavnino pa je prispevala Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj v višini 2,7 milijona evrov, 1,7 milijona evrov pa Sklad za podnebne spremembe. Da bi bila zagotovljena maksimalna varnost kolesarjev, so bile v sklopu projekta zgrajene ločene kolesarske površine, kjer to ni bilo mogoče in povezava poteka po obstoječih prometnih površinah skupaj z motornim prometom, pa je kolesarska pot ustrezno označena s prometno signalizacijo in opremo v skladu z veljavnimi predpisi. Na krajšem odseku bo kolesarska povezava potekala po makadamu. Lokalni skupnosti namreč ni uspelo pridobiti soglasja za gradnjo lastnika zemljišča, zato poteka po obstoječi servisni cesti, ki je v progovnem varovalnem pasu in upravljavec asfaltiranja ni dovolil. Po besedah predstavnika DRSI se še vedno trudijo doseči morebiten dogovor oziroma soglasje za asfaltiranje omenjenega dela.

Po končanju projekta bo vzdrževanje kolesarske povezave potekalo v skladu z Zakonom o cestah. Odgovornost za posamezne odseke bo nosil upravljavec infrastrukture, po kateri poteka kolesarska povezava, kar pomeni, da bo na občinskih poteh in cestah to občina, za preostale odseke pa bo odgovorna DRSI.