Družinska obravnava za zdrav življenjski slog

Tim Družinska obravnava za zdrav življenjski slog
Naš čas

Če starši s svojo odločenostjo in zgledom vodijo družino k zdravim navadam, postavljajo dobre temelje za prihodnost vseh članov družine – Delavnice v ZD Velenje

Družinske prehranjevalne in gibalne navade so temelj dobrega počutja in zdravja. Ko se celotna družina združi v prizadevanju za bolj zdrav življenjski slog, ustvarja trajno spremembo, ki ne samo izboljša telesno zdravje, ampak tudi prinese večji srečo in povezanost.
V okviru dolgoročne strategije Republike Slovenije za zmanjševanje ogroženosti otrok in mladostnikov zaradi čezmerne hranjenosti in debelosti v ZD Velenje od šolskega leta 2022/23 poteka tudi delavnica Družinska obravnava za zdrav življenjski slog. Namenjena je obravnavi čezmerno hranjenih otrok in mladostnikov, njihovih staršev ter otrok z zmanjšano telesno zmogljivostjo. Z usmerjanjem pozornosti na bolj zdrave miselne, prehranjevalne in gibalne vzorce si skupaj prizadevajo doseči, da otrok ali mladostnik s časom občuti večjo osebno srečo, boljše počutje in zdravje.

Družinsko okolje ima zelo pomemben vpliv na otrokove prehranske in gibalne navade

Da bi učinkoviteje vplivali na vzroke in zmanjšali dejavnike tveganja prekomerne telesne mase, je ključna obravnava otroka v sklopu njegove družine. »Poleg vpliva na zdravstveno stanje, lahko debelost precej vpliva na kakovost življenja, saj so otroci s prekomerno težo dodatno izpostavljeni zbadanju in ustrahovanju vrstnikov ter socialni izolaciji. Sami povedo, da so pogosto žrtve verbalnega nasilja s strani vrstnikov, pri čemer občutijo žalost, jezo in jih je sram.
Starši jim lahko pomagate s prepoznavanjem, da gre za kronično bolezen in se skupaj aktivno odločite za postopno spremembo življenjskih navad, ki bodo na dolgi rok pripeljale do vidnih rezultatov in večjega zadovoljstva celotne družine,« uvodoma pojasni  Lea Vodušek Reberšak, dr. med., spec. ped. iz ZD Velenje, ki se ji zdi pomembno usklajeno delovanje multidisciplinarnega tima, ki ga vodi zdravnik specialist pediater, enakovredno pa mu pomagajo strokovnjaki Centra za krepitev zdravja. Za prepoznavo problema in ustrezno obravnavo je pomembna strukturirana zdravstvena obravnava otroka in družine, ki poteka skupinsko ter individualno. Delavnice izvajajo psiholog, dietetik in kineziolog.

Kdo se lahko vključi v obravnavo?

»V obravnavo se lahko vključijo otroci, ki so bili na preventivnem pregledu (v 4. in/ali 6. razredu) prepoznani kot ogroženi, in njihovi starši. Vključijo se lahko tudi na željo staršev ali na predlog izbranega pediatra otroka.  Družina je najprej vabljena na individualni pregled k pediatru, kjer jih ta dodatno motivira za vključitev v delavnico ali jim individualno svetuje. V kolikor se družina odloči za sodelovanje v delavnici, sledi skupinski del intervencije, ki traja tri mesece in je sestavljen iz  timskih obravnav otroka in družine, uvodne delavnice, 10 skupinskih srečanj, ki jih vodijo dietetik, psiholog in kineziolog in zaključne delavnice,« vsebino delavnice in način dela predstavi Lea Vodušek Reberšak, ki zaključi, da po zaključku delavnice sledi enoletni vzdrževalni program, ki obsega tri kontrolne preglede pri pediatru, timsko obravnavo otroka in družine ter en individualni posvet pri psihologu, kineziologu in dietetiku.