Pridobivanje toplotne energije ni razlog za težave podjetij

Sestanek na MO Velenje
mov

Župan Mestne občine Velenje Peter Dermol je glede na pestro dogajanje na področju energetike sklical sestanek različnih deležnikov v Šaleški dolini (našteti spodaj), ki je potekal v četrtek, 5. septembra. Na sestanku pri ministru za okolje mag. Bojanu Kumru v začetku tedna so bili namreč seznanjeni, da se pripravlja interventni zakon, ki bi omogočil izločitev Premogovnika Velenje in Termoelektrarne Šoštanj iz skupine Holding Slovenske elektrarne (HSE), kar bi preprečilo njun stečaj. Analize HSE so pokazale, da je to edina možnost za ohranitev obeh podjetij.

Prisotni na včerajšnjem sestanku so izrazili zaskrbljenost in dvom glede učinkovitosti interventnega zakona pri zagotavljanju socialne varnosti in pravičnega prehoda v procesu prestrukturiranja. Prepričani so, da sta za zagotovitev pravičnega prehoda najprej nujno potrebna sočasna sprejema Zakona o postopnem zapiranju Premogovnika Velenje in Zakona o razvojnem prestrukturiranju SAŠA regije. Prav tako so se strinjali, da v Šaleški dolini ne pristajamo na nikakršen uvoz premoga iz tujine v prihodnosti.

V Šaleški dolini, ki je v preteklosti in tudi danes dala vse za varno oskrbo z elektriko Slovenije, si zaslužimo več spoštovanja. Pridobivanje toplotne energije ne more biti razlog za trenutno stanje v energetiki, saj ogrevanje predstavlja le 3-4 % porabe premoga v TEŠ. Preostanek premoga je namenjen proizvodnji električne energije, s katero TEŠ zagotavlja stabilnost slovenskega energetskega sistema in krepi samooskrbo z električno energijo v Republiki Sloveniji. Kakršnakoli namigovanja o ogroženosti ogrevanja v Šaleški dolini so zato neprimerna in nepotrebna. Takšne izjave med zaposlenimi v Premogovniku Velenje in Termoelektrarni Šoštanj ter med občani Velenja, Šoštanja in Šmartnega ob Paki povzročajo strah, negotovost in nezadovoljstvo. Verjamejo, da se odgovorni še dobro spomnijo težav v pretekli ogrevalni sezoni.

Občani Šaleške doline ne smejo plačevati več za ogrevanje zaradi negospodarnega ravnanja države, ki je pripeljalo do trenutne situacije. Dejstvo, da je Šaleška dolina med letoma 2018 in 2022 iz naslova daljinskega ogrevanja vplačevala več kot 6 milijonov evrov letno v podnebni sklad (TEŠ je za proizvodnjo električne energije v zadnjih nekaj letih vplačal več kot 500 milijonov evrov, v celotnem obdobju pa več kot 800 milijonov evrov), a prejela precej manj, jasno kaže, koliko smo prispevali k stabilnosti slovenske energetike. Zato si zaslužimo več spoštovanja in razumevanja, ko govorimo o šaleški energetiki.

V Šaleški dolini se upravičeno pričakuje, da bodo spoštovane zaveze iz Nacionalne strategije za izstop iz premoga in prestrukturiranje premogovnih regij v skladu z načeli pravičnega prehoda, kar bi omogočilo pravičen prehod regije. Od Vlade RS se zahteva JASNE in JAVNE pravno-formalne zaveze, da bo strategija spoštovana, ter da bosta zakona o postopnem zapiranju Premogovnika Velenje in prestrukturiranju regije sprejeta in omogočila pravičen prehod Šaleške regije.

Župana Mestne občine Velenje Peter Dermol in Občine Šoštanj Boris Goličnik sta za sredo, 11. septembra, ob 18. uri v sejni dvorani Mestne občine Velenje sklicala izredno sejo svetov občin, na katero bosta povabila predsednika vlade, predstavnike ministrstev, gospodarskih družb, SDH, sindikatov in svetov delavcev.

Sestanka, ki ga je sklical župan Peter Dermol, so se udeležili: župan Občine Šoštanj Boris Goličnik, župan Občine Šmartno ob Paki Janko Kopušar, člana Sveta MO Velenje dr. Franc Žerdin in dr. Milan Medved,  generalni direktor Premogovnika Velenje mag. Marko Mavec, generalni direktor Termoelektrarne Šoštanj mag. Branko Debeljak, predsednik Sindikata Premogovnika Velenje Simon Lamot, predsednik Sindikata TEŠ Danilo Tajnik, predsednik Sveta delavcev Premogovnika Velenje Danilo Rednjak, predsednik Sveta delavcev TEŠ Mare Vertačnik, direktor Savinjsko-šaleške gospodarske zbornice Rok Plankelj, s strani Mestne občine Velenje pa sta bila poleg župana prisotna še podžupanja Aleksandra Vasiljević in direktor uprave mag. Iztok Mori.