Planinski tabor na Soriški planini

Planinski tabor mladincev
Naš čas

Mladi planinci Savinjskega meddruštvenega odbora na taboru spoznavali zgodovino, živeli v naravi in z naravo

Soriška planina, 24. avgusta – Za nami je že 39. tabor mladih planincev v okviru Savinjskega meddruštvenega odbora (SMDO). Skupaj so taborili mladi iz PD Velenje, PD Šoštanj, PD Rečica ob Savinji, PD Tabor in PD Ljubno ob Savinji. Naša izmena je trajala od sobote, 17., do sobote, 24. avgusta.

Po devetih letih smo se ponovno vrnili na Soriško planino, ki leži na obrobju Julijskih Alp, v občini Železniki, na nadmorski višini okrog 1.280 m. Iz tabora smo se v dveh različnih starostnih skupinah podajali, po zmožnostih mladih planincev, na različne planinske ture. Izbirali smo med hribi, kot so Dravh, Lajnar, Možic, Slatnik, Tonderškofel in Erbelc za mlajšo skupino, za starejšo skupino pa Ratitovec – Altemaver, Črna prst in Porezen. Na vseh pohodih smo spoznavali tudi ostaline iz obdobja prve svetovne vojne, ki so še danes dobro ohranjene in so bile del Rupnikove linije.

Pod platneno streho smo v teh dneh preživeli prijetne trenutke v medsebojnem druženju, srečali nove prijatelje, učili smo se planinskih veščin, se veliko igrali in zabavali, ob večerih pa družili ob tabornem ognju. V taboru ni manjkalo športnih in družabnih iger, kopanja v bazenu v Železnikih, obiska adrenalinskega parka v Starem vrhu, plezanja na plezalni steni v OŠ Železniki. Obiskala nas je tudi animatorka Nina, ki je pokazala, kako se polsti volna in nas naučila izdelati svoj amulet.


Vodstvo tabora se je trudilo, da je mladim pričaralo lepe in nepozabne počitnice z bivanjem v naravi in z naravo. Vodniki, animatorji, kuharji, ekonom, vozniki in ostalo spremljevalno osebje je cel teden tesno sodelovalo v slogi z mislijo, da so najbolj pomembni mladi planinci, da jim pričaramo počitnice, ki se jih bodo še dolgo spominjali.

Drugo leto bomo šli novim dogodivščinam naproti, saj je pred nami že 40. tabor.