Občutek, ko lahko pomagaš, je neprecenljiv

12. maja je bil dan medicinskih sester, priložnost za svetovno opozarjanje na ključno vlogo tega poklica.

Domača združenja medicinskih sester so ponovno izrazila potrebo po izboljšanju delovnih razmer in kadrovskih normativov, pa tudi po večjih sistemskih vlaganjih v zdravstveno nego. Monika Pogladič, odgovorna medicinska sestra splošnih ambulant ZD Velenje, poudarja, da se s svojim delom trudijo pacientom zagotoviti strokovno in zanesljivo oskrbo, pri čemer so jim vedno pripravljeni prisluhniti in jim nuditi pomoč, kolikor je v njihovi moči.

Trudijo se delo opravljati strokovno in zanesljivo

Njihova predanost, požrtvovalnost in človeški odnos do pacientov predstavljajo steber lokalne skupnosti, ki se zaveda pomena zdravja in dobrega počutja svojih članov. S svojim delom medicinske sestre in babice soustvarjajo varno, podporno in sočutno okolje, ki ljudem omogoča, da se počutijo sprejete in razumljene in vedo, da je zanje poskrbljeno ko se znajdejo v težkih trenutkih.
»Naša vloga sega mnogo dlje od zgolj izvajanja zdravstvenih postopkov; predstavljamo oporo, tolažbo in vir informacij za paciente ter njihove svojce v času bolezni, okrevanja in drugih življenjskih prelomnic. S strokovnostjo, sočutjem in empatijo skrbimo za celovito oskrbo pacientov, tako na fizični kot tudi na čustveni ravni. Zmožnost prisluhniti pacientom in razumeti njihove potrebe omogoča vzpostavitev zaupanja in varnega okolja, kar je ključnega pomena za uspešno zdravljenje in okrevanje,« pravi.

»Zdravstvena stroka je dinamična in nenehno napreduje, zato je pomembno, da smo zdravstveni delavci vedno v koraku z novimi spoznanji, tehnikami in postopki. Veliko je nepojasnjenih stanj, ob katerih se trudimo biti strokovne, nudimo kakovostno zdravstveno oskrbo in tudi psihično podporo ljudem, ki to potrebujejo. Izrednega pomena je to, da znamo prisluhniti in strokovno ukrepati v dani situaciji, zato je pomembno, da svoje znanje konstantno izpopolnjujemo,« poudarja Pogladič.