Vino je mnogo več kot le pijača

Prejšnji mesec je Društvo vinogradnikov Šmartno ob Paki organiziralo ocenjevanje vin, letnika 2023 svojih članov, minuli četrtek pa je na prireditvi podelilo priznanja najboljšim.

Na ocenitev so ti prinesli 61 vzorcev, od tega jih je prejelo zlato priznanje 45. Med njimi je bilo 7 prvakov sort ter 3 šampioni. Povprečna ocena letnika 2023 je bila 18,16 točke, skupaj s starejšimi letniki pa 18,18 točke, kar je glede na lanske vremenske razmere za pridelavo in predelavo grozdja v vino odličen rezultat. Mojca Praprotnik, predsednica društva, se je v nagovoru v dvorani šmarškega gasilskega društva (med gosti so bili tudi letošnja vinska kraljica Slovenije Sanja Ferjančič ter člana celjskega omizja Združenja slovenskega reda vitezov vina), članom zahvalila za njihov trud.

»Letnik 2023 je bil za naše vinogradnike na našem območju zaradi večkratne toče in ogromno dežja eden najtežjih. Posledično je bil pridelek majhen ali pa ga sploh ni bilo. Izredno zahtevno je bilo tudi kletarjenje, zato smo lahko še toliko bolj ponosni na pridelana vina. Tega je sicer malo, ampak tisto, ki je, je zelo dobro. Iskrene čestitke vsem, ki ste se trudili in kljub slabim pogojem niste obupali.« Praprotnikova je še poudarila, da je poleg skrbi za kakovost rujne kapljice največja naloga društva širiti kulturo pitja, pomen vina in trte ter ohranjanje kulturne krajine. Za to, je menila, moramo še v večji meri navduševati mlade ter jih spodbujati za nadaljevanje njihovega poslanstva in poslanstva njihovih prednikov, ki ga je vredno ohranjati. »Hvala in bodite ponosni na to, da ste vinogradniki in vinarji na tem skrajnem vinorodnem območju tik pred Kamniško Savinjskimi Alpami,« je še poudarila Praprotnikova.
Tudi župan Občine Šmartno ob Paki Janko Kopušar je čestital vinogradnikom za njihov trud in prizadevanja, 27. vinska kraljica Slovenije Sanja Ferjančič pa je dodala: »Če želiš resnično doumeti celotno zgodbo vina, ki ga okušaš, moraš obiskati pokrajine, vinograde in vinarje. Vino namreč ni le neka pijača, ampak je mnogo več. V njem se kažejo trud vinogradnika, ljubezen do zemlje, kultura, tradicija in strast vinarja.«