Vozniki e-skirojev, koles in e-koles se morajo bolje zavedati svoje odgovornosti

Pretekla dva tedna so na Agenciji za varnost prometa v sodelovanju s policijo izvajali nacionalno preventivno akcijo Mikromobilnost.

Akcija, ki se osredotoča na varnost voznikov koles, e-koles in e-skirojev, je potekala od ponedeljka, 6. maja pa do nedelje, 19. maja.

Mikromobilnost je ena od štirih nacionalnih stebrov Resolucije o nacionalnem programu varnosti cestnega prometa za obdobje 2023–2030. To je najhitreje rastoča oblika mobilnosti, ki zmanjšuje vplive na okolje, spreminja uporabo urbanega prostora in stroške mobilnosti, vendar pa vozniki oz. uporabniki koles, e-koles in e-skirojev spadajo med najranljivejše udeležence v prometu.
Policisti so v času trajanja akcije poostreno nadzirali promet in ugotavljali kršitve kolesarjev in voznikov lahkih motornih vozil (e-koles in e-skirojev) ter pešcev. Na slovenskih cestah so zabeležili 1250 kršitev cestnoprometnih predpisov voznikov koles, e-koles, e-skirojev in pešcev od tega so v 784 primerih kršiteljem izrekli opozorilo. Pri nadzoru cestnega prometa je bilo pri 61 voznikih koles in e-skirojev ugotovljena vožnja pod vplivom alkohola, od tega pri 33 voznikih do 0,52 mg alkohola na liter izdihanega zraka in pri 28 voznikih nad 0,52 mg/l. Po ugotovitvah policistov, je bil velik del kršitev povezanih z nepravilno stranjo oz. smerjo vožnje, vožnjo v rdečo luč, neuporabo čelade in uporabo mobilnih telefonov.

Vse to prispeva k večjemu tveganju za nastanek prometne nesreče, zato vsem udeležencem svetujejo, naj bodo v prometu maksimalno previdni in naj upoštevajo vse cestnoprometne predpise.