Praznično v Mozirskem gaju

Po javnem tekmovanju mladih vrtnarjev-cvetličarjev so bile njihove čudovite kreacije kot zmagovalni aranžmaji rezanega cvetja in šopkov iz roke na ogled kot prvomajska razstava za izbor predstavnikov Slovenije na Euroskills open.

Mozirje, 25. aprila – Poleg cvetočih gred, barvito olistanega drevja in tepihov pomladno zelenih trat parka v Mozirju, enega najlepših slovenskih vrtov hortikulture, je med Savinjo pod Delejevim jezom, ribiškim bajerjem in mlinskim potokom mogoče videti in doživeti še veliko več lepote. Sprehod, druženje in okrepčilni napitek ob sprehodu ali zaključku ogleda so lahko zelo osvežujoča doživetja. Park je po lanskih poplavah v veliki meri že v dobrem stanju, zelo lep in ponekod z dih jemajočimi vsebinsko zaokroženimi kotički.
Obnovljen mali Brinečev mlin na vodno kolo spet vrti pogonsko vreteno, vile v Začarani vasi se lahko sprehodijo po novih poteh, v prenovljenem Japonskem vrtu pa si obiskovalci lahko ogledajo že prva spominska drevesa, npr. Skornškov hrast, Grudnik-Steyerjeve trte in ponos Vinogradniškega vrta – potomko najstarejše trte z mariborskega Lenta. To so simbolično obrezali ob dnevu Zemlje in začetku obdobja jurjevega, ki je za Mozirjane občinski praznik.

Razkošna prvomajska razstava

Sekcija cvetličarjev in vrtnarjev pri OPZS ter Center za poklicno izobraževanje Slovenije CPI sta v sodelovanju z EHD Mozirski gaj priredila prvo predtekmovanje najboljših iz učnih središč, hortikulturnih šol in ustanov. Dijakinje in mlade vrtnarke so tekmovale v nalogah fantazija – kreacija, šopek iz roke in skupni dosežek, kar je bilo za najboljše možnost za kvalifikacije na tekmovanje Sloveniaskills24, ki bo potekalo v Celju med 18. in 22. septembrom v okviru Mednarodnega obrtnega sejma MOS24. Na tem tekmovanju bodo odločali in izbirali najboljše za Euroskills.
Med 18 tekmovalkami so se na prva tri mesta uvrstile dijakinje Metka Kimovec in Leja Porenta, obe z Biotehniškega šolskega centra Naklo, ter Lara Gjergjek s Šole za hortikulturo in vizualne umetnosti Celje. Tekmovalkam sta ob zaključku tekmovanja ter podelitvi priznanj in pokalov čestitala predstavnika OPZS, sekcije cvetličarji Marjan Planinšec in direktor CPI Aleksandar Sladojević. Slednji je ob slovesnem nagovoru izrazil priznanje za odlične izdelke in znanje, ki ga dijaki pridobijo v vzgojno-učnem procesu.

Razkošne šopke so aranžersko razporedili v dve kajži, kjer običajno razstavljajo osnovni program, velike cvetlične izdelke kot dekoracijo zunanjega ambienta pa na več predelih na prostem v parku. Tako je bilo poleg lepot parka še dovolj drugih izzivov, ki bodo na ogled še nekaj časa