V svetu, kjer je preveč podobnih, ni prostora za še en duplikat

Andreja Jernejčič je slovenska novinarka, svetovalka za odnose z javnostmi in trenerka javnega nastopanja, a v prvi vrsti najraje mama, saj je to njena najbolj srčna vloga.

Zadnje čase ji predstavlja izziv tudi pisanje knjig, izšla je že njena sedma, z naslovom Darilo za čudovito osebo. Knjiga s spoznanji, z mislimi in usmeritvami, kako je vsak lahko srečen, je plod osebnih izkušenj, kako se je kot mati samohranilka in direktorica prebijala skozi številne izzive. Je močna motivacijska knjiga, ki ljudem poveča samozavest.

»To je res moja najljubša knjiga in je tudi najlepše darilo, ki ga lahko kdorkoli podari nekomu. Večkrat se hecam in pravim, če bi znanja, ki sem jih dala v to knjigo, imela pred desetletji, bi bila danes srečno poročena, imela bi veliko otrok (kar sem si vedno želela) in bila bi že v pokoju. Tako pa v bistvu ni nič od tega.«

V enem treningu izboljšamo nastop za 60 odstotkov

Sestavni del življenja Andreje Jernejčič je tudi javno nastopanje. V pogovoru poudarja, da je dobro javno nastopanje sestavljeno iz predpriprave, govora in nebesedne komunikacije. »Že v enem treningu javnega nastopanja izboljšamo nastop za najmanj 60 odstotkov. Tudi nebesedna komunikacija je zelo pomemben del komunikacije, ki lahko pomaga prodati projekt, lahko opazujete, kako se nasprotnik počuti, veste, kje in kako ga je treba bolj prepričati. Javni nastop je pomemben za čisto vse, tudi ko se odpravljaš na zmenek ali razgovor za službo,« razlaga sogovornica.
Njena izkušnja predavateljice na fakulteti ji omogoča stik z raznoliko publiko, od študentov do profesorjev in menedžerjev, kar ji zagotovo daje vpogled v različne vidike komunikacije in odnosov. »Pri nastopu je ključno ostati zvest sebi in hkrati izboljšati svoje močne točke ter jih nadgraditi. Pomembno je  ohraniti svojo edinstvenost, hkrati pa izpopolniti svoje komunikacijske sposobnosti. To omogoča posameznikom, da izrazijo svoje ideje, prepričanja in čustva na način, ki je prepričljiv in vpliven. Ostanite takšni, kot ste. Spreminjati se ni treba, saj je vsakdo edinstven. V svetu, kjer je že preveč podobnih, ni prostora za še en duplikat. Moje prvo pravilo je: ne spreminjajte sebe.«

Tudi predavatelji, učitelji morajo imeti dinamičen nastop

Nastopanje je v resnici kot pogovor – način komunikacije, izražanje in spoštovanje do soljudi. Pomembno je poznati osnove komunikacije, kot so jasnost govora, poudarki, premori in dinamika.
»Radio na primer zahteva dinamičnost, a hkrati prijazen glas, da ne odbija poslušalcev. Zavedati se moramo, da ljudje ob poslušanju radia počnemo tudi druge stvari, zato je lahkoten pristop k podajanju informacij še posebej pomemben. Nastop je pomemben tudi na prvem zmenku. V prvih 30 sekundah ali minuti je ključno, da se znamo predstaviti. Čeprav sama za zmenke nimam najboljšega recepta, pa znam drugim pomagati, da se najbolje predstavijo. Pri tem sta ključni energija in pristnost.
Tudi profesorji, predavatelji, učitelji morajo imeti dinamičen nastop in se pripraviti, še posebej danes, ko mladi potrebujejo interakcijo. Ne strinjam se s tistimi, ki se zgolj zanašajo na diapozitive, saj to odvrača ljudi. Dobrega profesorja odlikuje, da je na koncu predavanja utrujen, saj je poklic zahteven in ga spoštujem, a je treba vložiti trud,« še pravi Jernejčičeva.