Ob mozirskem jurjevanju na mlaj

Mozirje, 27. aprila – Tradicija plezanja na mlaj v Mozirju traja že 22 let, delovanje Etnografskega društva Mlajevci pa že veliko dlje. V okviru praznovanja občinskega praznika na jurjevo se vsako leto zberejo člani društva in postavljajo mlaje, običajno po šest, rekordno najvišjega, kar 63 m (!), pa so po podatku na spletu postavili leta 2006.
Če so svoje čase, ko so imeli glavno besedo pri društvu še »Breclevski« na čelu z Jožetom Marolotom z Brezja, mlaje tudi donirali, pa nam je aktualni predsednik Marjan Orel zašepetal, da drevesna debla kupijo, postavljajo pa jih s strojno tehniko, saj je tako hitreje in varneje. Društvo, ki ima okrog 30 članic in predvsem članov, goji običaj postavljanja mlajev že od nekdaj, najdlje v slovenskem merilu menda prav v Mozirju ter gor pod Radegundo in Mozirskimi planinami.

Mlaj kot maskota

Mlajevci imajo v bližini krožišča proti Mozirskemu gaju postavljen trajni etnografski simbol – mlaj kot maskoto, ki ga nikoli ne podrejo. Tako se ve, kje so doma krepki fantje in plezalci na mlaje. Za letošnje plezanje so postavili dva mlaja, enega za otroke in mladince, drugega pa s plezalnim delom debla kar 23 m. Mlaje je podiral ter skupaj s kolegi mlajevci pripravil in postavil Boštjan Breznik, gozdni posestnik in član druščine krepkih mišic. Ob letošnjem plezalnem spektaklu se je pozno popoldne na manjši, 20-metrski mlaj pognalo osem fantov in 10-letna Kaja Verbuč, edina deklica z že prepoznavnimi izkušnjami po času in višini preplezanega debla. Dosegla je tretje mesto. Prvi med juniorji je bil Žan Verbuč, drugi pa Luka Fajmut.
Ob vrvnem varovanju člana GRS Celje Nika Rožnskega, ki je poskrbel za popolno varnost plezalcev, se je na večji, orjaški mlaj pognalo pet plezalcev, med njimi vsaj trije hudi rivali. Zmagal je večkratni šampion tega plezanja Peter Trogar, PD Košutnik z Brezja, ki je »nadplezal« drugouvrščenega Maksa Brezovnika in tretjega Mirana Verbuča. Le za manjši raztežaj pod njimi sta se uvrstila še četrti »težkokategornik« z okrog 120 kg Miha Bizjak in Matej Trogar, mlajši Košutnik.
Vsi so prejeli lepe medalje, prvi trije v obeh starostnih skupinah tudi pokale. Najboljši v desetletju plezanja Peter Trogar je pojasnil, zakaj se ni kot predlani pognal skozi venec do krošnje mlaja. »Včeraj sem osem ur izvajal težka vlcerska dela na višini, najbrž sem pretiraval in so mi mišice danes kar gorele. Plezanje na spolzek mlaj pa je še težje. A saj je že tekmovanje med nami prijetno razvedrilo, to pa poleg zmage in tradicije tudi nekaj pomeni!«