V zimskih razmerah promet poteka drugače

Zimska sezona na področju prometa in urejanja cest uradno traja od 15. novembra do 15. marca.

Zimsko službo za vzdrževanje občinskih cest izvaja podjetje PUP Velenje, d. o. o., za urejanje in čiščenje javnih utrjenih površin podjetje Andrejc, d. o. o., za vzdrževanje šestih državnih cest v skupni dolžini 42 kilometrov pa je zadolženo podjetje VOC.

Kot je povedal Gašper Koprivnikar z Urada za komunalne dejavnosti MO Velenje, sta oba koncesionarja na zimsko službo dobro pripravljena. »Podjetje PUP opravlja zimsko službo na več kot 222 kilometrih cest in ima za to na razpolago 18 plužnih in 13 posipnih enot ter ekipo, ki sneg na prehodih za pešce odstranjuje ročno. Na zalogi ima 150 ton peska in 200 ton soli za posipanje, glede na porabo pa zaloge sproti dopolnjujejo.« V zimski sezoni 2023/24 je za vzdrževanje cest v občini namenjenih 550 tisoč evrov, za vzdrževanje javnih utrjenih površin pa 198 tisoč evrov. Količine posipnega materiala se z leti ne spreminjajo, čeprav se spreminjajo količine padavin v zimah. »Zadnja leta so zime dokaj mile, snega je malo, a to ne pomeni, da vzdrževalci porabijo manj posipnega materiala. Temperature se iz dneva v dan spreminjajo in ceste je treba včasih posipati tudi večkrat na dan. Če dežuje, namreč dež spere posip s cest,« še pove Koprivnikar.

Zimsko službo opravljamo tudi občani

Zimska služba zajema več dejavnosti: pripravljenost ekip, vzdrževanje zimske opreme, zagotavljanje posipnega materiala na deponija, posipanje ob poledici in preventivno posipanje ter to, kar občani najbolj vidimo in občutimo – pluženje in odvoz snega. K učinkovitosti zimske službe pa lahko prispevamo tudi občani. Tako vzdrževalci pozivajo občane, lastnike zemljišč, ki imajo ob javnih cestah zasajeno vegetacijo (žive meje, grmičevje, drevje), naj jo obrežejo tako, da ne bo segala na območje javnih cest in poti. Previsoka in razraščena vegetacija namreč predstavlja oviro za varno odvijanje cestnega prometa in ogroža varnost udeležencev v cestnem prometu.
Na delih cest, kjer se poledica pogosto pojavlja, je nameščena dopolnilna prometna signalizacija, ki nanjo opozarja. Prevoznost cest je zagotovljena, če višina snega na cestah 1. in 2. prednostnega razreda ne presega 10 centimetrov, na drugih cestah 15 centimetrov, promet pa je možen z uporabo zimske opreme vozil. V obdobju izredno močnega sneženja, ob močnih zametih in snežnih plazovih, prevoznosti ni nujno treba zagotavljati. Podobno velja za poledico, če je zaradi dežja cesta gladka in je ni mogoče odpraviti z razpoložljivimi sredstvi.