V ospredju povezovanje in obujanje starih običajev

Jutri, 26. decembra, bo Konjerejsko društvo Šmartno ob Paki pripravilo v Martinovi vasi ob železniški progi tradicionalni blagoslov konj.

Letošnji bo nekoliko drugačen kot dosedanji. Ob tej priložnosti bodo namreč zaznamovali tudi 25-letnico delovanja društva. »Prireditev ob jubileju smo načrtovali v avgustu, a so naše namere prekrižale posledice največje naravne nesreče v Sloveniji,« je pojasnil predsednik društva Cvetko Jordan.

Da ne bi šla lepa navada v pozabo

Začetki delovanja društva, ki danes šteje blizu 50 članov, sega v leto 1997, ko so trije ljubitelji konj (Drago Meh iz Rečice ob Paki, Stane Magrič iz Malega Vrha in Martin Ramšak iz Skorna) organizirali na praznik sv. Štefana prvi blagoslov konj. Na ta način so želeli ponovno obuditi eno od lepih navad naših prednikov. Leto kasneje so omenjeni pritegnili še dva ustanovna člana, in sicer Alojza Grudna in Jožeta Aristovnika.
»V okviru šmarškega turističnega društva smo najprej ustanovili sekcijo konjerejcev, dve leti kasneje pa smo se osamosvojili,« je povedal prvi predsednik sekcije in nato tudi prvi predsednik samostojnega društva Jože Aristovnik in nadaljeval: »Prednostna naloga društva je bila in ostaja združevanje, povezovanje ljubiteljev konj ter skrb za to, da stari običaji, povezanimi z njimi, ne bi šli v pozabo.«

Vse od ustanovitve dalje pripravi društvo dve prireditvi: poleg že omenjenega blagoslova na Štefanovo še pohod konjenice po mejah Občine Šmartno ob Paki ob njenem prazniku. Na slednjem sodelujejo tudi jezdeci iz konjerejskih društev Šaleške, Zgornje Savinjske in Spodnje Savinjske doline. V kroniki dosedanjega delovanja sta poudarjeno zapisana še dva odmevna dogodka: razvitje društvenega prapora ob 15-letnici delovanja, pet let prej pa so pripravili furmanski praznik. Na njem so prikazali stare furmanske običaje in več kot 14 vrst različnih vprežnih vozov. »S tem smo tudi sedanjim generacijam pokazali, za kaj vse so ljudje včasih uporabljali konje.«

Po besedah sogovornika so veseli, ker jim je v letih delovanja uspelo vzpostaviti dobro sodelovanje ne samo s sosednjimi tovrstnimi društvi, ampak tudi širše. Zgledno je tudi sodelovanje z društvi v lokalni skupnosti, saj se z jezdeci in vpregami vključujejo v njihove dejavnosti in s tem popestrijo dogajanje.

»Ob pogledu na prehojeno 25-letno pot se nam zdi prav, da se zahvalimo vsem, ki so kakorkoli pomagali pri dosedanjem uspešnem delovanju našega društva. Poleg prizadevnih članov so to še vodstvo lokalne skupnosti, šmarški župnik Ivan Napret, saj že 25 let redno blagoslavlja konje ter domači moški pevski zbor Franca Klančnika, ki z ubranim petjem dogodek blagoslovitve popestri. Upamo in želimo, da bodo razmere omogočile nadaljnje uspešno delovanje društva ter uresničitev našega poslanstva na področju vzreje in nege plemenitih živali,« je sklenil Jože Aristovnik.