Ivan Kolar: Planet mojih palet

Ivan Kolar
Naš čas

V sklopu niza prireditev ob obeleževanju praznika Občine Šoštanj se v osrednjem šoštanjskem razstavišču predstavlja domačin, slikar Ivan Kolar - Ivo

Šoštanj, 5. septembra – Nova razstava v Mestni galeriji ponuja skrbno izbran nabor del Ivana Kolarja, ki segajo od avtorjevih slikarskih začetkov pa vse do njegovih novejših del. Gre za samostojno slikarsko razstavo, s katero avtor predstavi drobce svoje bogate in tudi pestre likovne produkcije. Zasnovana je pregledno in zračno, s takšnim pristopom pa dobi obiskovalec vpogled v Kolarjevo prehojeno likovno pot, v njegovo slikarsko razmišljanje in likovno osmišljanje.

»Gre za klasično razstavo, ki pa jo je Ivan Kolar nadgradil z razstavljenimi paletami, ki jih je dobra tri desetletja skrbno zbiral in se igral, da je z njimi ustvaril abstraktna likovna dela, ki s svojimi krožnimi formami in barvitostjo lahko asociirajo na planete kot nebesna telesa. Paleta je začetek in konec slikanja in tako se vse povezuje v celotni razstavi,« je povedal Matija Plevnik, ki je zasnoval razstavo.

Idejno vodilo predstavitve bi lahko strnili v geslo iz velikega proti manjšemu in nazaj. Celoten Kolarjev dosedanji opus zaznamujeta izredna barvna skladnost in trdna, zelo premišljena kompozicija. Kdor je imel možnost obiskati njegov delovni atelje, se je lahko prepričal, da gre za izredno zvedavega, a obenem izredno discipliniranega ustvarjalca.