Film Igrišča ne damo! v Velenju

Igrišča ne damo
Naš čas

Velenje, 10. september 2024 – V ponedeljek, 9. septembra 2024, se je v Kinu Velenje odvila težko pričakovana premiera novega slovenskega otroškega filma Igrišča ne damo!. Velenjsko premiero je obiskala tudi številčna filmska ekipa, ki je navdušila občinstvo vseh generacij.

Film je že dosegel velik mednarodni uspeh, ko se je kot prvi slovenski otroški film predstavil na prestižnem Locarno Film Festivalu, na Sarajevskem filmskem festivalu pa je prejel tudi nagrado za najboljši otroški film po izboru žirije.

Velenjske premiere so se udeležili režiser Klemen Dvornik, avtorica ideje Barbara Daljavec ter igralci Marko Mandić, Kaja Zabret, Kaja Šuštar, Youri Friderich, Niko Lemark in David Trontelj.

Dogodek je bil posebej pomemben za igralca Marka Mandića, ki prihaja iz Velenja: »Ko si v domačem kraju, na domačem terenu, je vedno prisotna posebne vrste trema. Zato sem se tudi odločil, da bom film ponovno gledal, da vidim, kako Velenjčani dihajo s filmom. Film se me je ponovno zelo dotaknil, tako kot tudi ostalih v dvorani – na mestih smo se smejali, na trenutke pa so se nam tudi zarosile

Pred dnevi je tudi Ministrica za kulturo, dr. Asta Vrečko, film pohvalila in na svojem Instagram profilu zapisala: »Super film, odlična igra, zgodba, režija, glasba … Priporočam ogled, ne le otrokom in mladostnikom, ampak tudi vsem odraslim, da si ogledate film in se spomnite na pomen igrišč, skupnih zelenih prostorov za skupnost, otroke, zdrav način življenja in planet.«

Prireditev sta vodili Anja Kuhar ter Pika (v Velenju namreč poteka 35. Pikin festival, največji festival za otroke in družine v Sloveniji), ki je bila nad filmom navdušena: »Zelo sem vesela, da je nastal tak film, saj vedno govorim, da se otroci morajo igrati na igrišču, saj tam porabimo vso energijo, poleg tega pa film, tako kot jaz letos na svojem Pikinem festivalu, barva svet v zeleno.«

Režiser filma Klemen Dvornik je ob tej priložnosti dejal: »Zelo sem vesel, da so Velenjčani tako dobro sprejeli film, saj mi je Velenje posebej pri srcu in kar nekaj je razlogov za to. Kot prvo je to moj drugi dom, saj vsako poletje taborim v Ribnem, poleg tega en del družine, po Mandićevi strani, prihaja iz Velenja. V Velenju pa sem posnel prizore za moj prvi celovečerni film Kruha in iger. In vedno ko pridem v Velenje, se me spomnijo po tem filmu, kar mi je v zelo veliko čast.”  

Film nadaljuje turnejo premier po Sloveniji, kjer bo prisotna filmska ekipa, že od 5. septembra 2024 dalje pa si ga gledalci lahko ogledajo v vseh kinematografih, tudi v Kinu Velenje.

Več o filmu, ustvarjalcih in igralcih na www.igriscanedamo.si.

Igrišča ne damo
Naš čas