Vila Mayer, polna poezije in odtenkov občutij

Druženje literatov v Vili Mayer
Naš čas

Literarno dopoldne s predstavitvijo ustvarjalnosti treh slepih in slabovidnih literatov

Šoštanj, 27. avgusta – Vila Mayer je tistega torkovega dopoldneva zaživela na prav poseben način. Roko sodelovanja sta si podala Občina Šoštanj in Medobčinsko društvo slepih in slabovidnih Celje in pripravila odlično literarno dopoldne z glasbenim pridihom ter pridihom sodelovanja in povezovanja. Predstavili so se trije slepi in slabovidni literati, tako s svojim življenjem kot tudi z literarnimi deli.

Predstavila se je pesnica in pisateljica Karmen Kukovič, vzgojiteljica, ki je svoj poklic morala zaradi izgube vida opustiti. Svoje poslanstvo je poleg pisanja pesmi našla v pisanju literature za otroke in jih s pomočjo zbirke slikanic pod skupnim nazivom zbirke Zgodbe iz Rečnikove hoste skuša usmerjati k več gibanja in zavedanja o ohranjanju narave ter jim v otroška srca še bolj vcepiti ljubezen do narave in vsega lepega. S slikanicami pa skuša na srca in duše potrkati tudi odraslim, da bi bili še večji in še boljši zgled svojim otrokom.

S svojo poezijo je očaral tudi Vlado Skale, pesnik, skladatelj, pianist in glasbeni pedagog, ki je poznan tudi številnim v Šaleški in Savinjski dolini, saj je poučeval v glasbeni šoli v Velenju. Ob pomoči asistentke je predstavil svojo prihajajočo pesniško zbirko, ki bo izšla v oktobru ob mednarodnem dnevu bele palice in ob dvajseti obletnici mednarodnega srečanja slepih pesnikov in pisateljev Biseri Savinje, zbirko pa bo izdalo Združenje prijateljev slepih Slovenije ob pomoči Zveze društev slepih in slabovidnih Slovenije, ki bo poskrbela, da ji bo priložena tudi zgoščenka z desetimi Vladovimi preludiji, ki jih je ljubkovalno in po pesniško poimenoval kar Preljubiji.

Kot tretja se je predstavila Jana Povalej, slepa mama dveh odraščajočih otrok, ki je kot mlada mamica izredno pogrešala novejšo otroško literaturo, prilagojeno za slepe. To jo je vzpodbudilo, da je pričela sama pisati otroške zgodbe, ki jih je potem brala svojima otrokoma, pričela pa je izdelovati tudi tipne slikanice, pri katerih sta ji pomagala tudi otroka in tako krepila tudi svojo ustvarjalno žilico.

Občina Šoštanj je k sodelovanju povabila tudi mlado in izjemno perspektivno pesnico Amro Huremović, dobitnico številnih priznanj in nagrad s pesniških tekmovanj za mlade, ki je s svojo izvirnostjo pa tudi duhovitostjo na trenutke poslušalce osupnila in jih pustila odprtih ust.

Vse skupaj pa je z glasbo izjemno dopolnil in zaokrožil Franc Žerdoner, slabovidni glasbenik, ki je že kot neštetokrat prej znova pokazal svojo virtuoznost na harmoniki, iz katere izvablja tako rekoč vse glasbene zvrsti. Prireditev je povezoval Sebastjan Kamenik, prisrčne pa so bile tudi pozdravne besede tako Monike Aydin, strokovne sodelavke Občine Šoštanj, kot tudi Sanje Kos, predsednice Medobčinskega društva slepih in slabovidnih Celje, ki so le še potrdile pravilno odločitev o sodelovanju. Na ta način je bila prireditev odličen temelj za medsebojno sodelovanje in povezovanje tudi v bodoče.