Maček Muri je prišel na Velenjski grad

Razstava na Gradu
dj

Morda so vroči poletni dnevi ravno pravšnji za obisk muzejev. S tem se strinja tudi Tanja Verboten, direktorica Muzeja Velenje. »Zavetje naših grajskih zidov je vedno zelo prijetno, sploh pa v tej vročini. Nekoliko hladneje je pri nas, tako da vabimo obiskovalce, da se nam pridružijo. Posebnost v poletnih mesecih je namreč tudi ta, da je naš muzej na Velenjskem gradu odprt ob ponedeljkih, hkrati pa obiskovalce za konec tedna vabimo na Grilovo in Kavčnikovo domačijo, kjer v prijetnem naravnem okolju lahko spoznavajo našo preteklost. V avgustu imamo za brezplačen ogled ob sobotah Grilovo domačijo odprto med 10. in 17. uro, ob nedeljah pa nas lahko obiščejo na Kavčnikovi domačiji, prav tako med 10. in 17. uro,« vabi direktorica.

Maček Muri in Muca Maca

Od začetka avgusta je na ogled razstava, posvečena mačku Muriju in muci Maci oziroma slovenskemu glasbenemu fenomenu za otroke od tretjega do 90. leta. »Gre za gostujočo razstavo Muzeja novejše in sodobne zgodovine v Ljubljani, predstavljene pa so fotografije Toneta Stojka in Andreja Breznika, ki sta spremljala dogajanje oziroma ustvarjanje Mačje godbe od leta 1984 do 2019. Torej ko je zgodba mačka Murija in muce Mace pod okriljem Nece Falk, skladatelja Jerka Novaka in prej že pesnika in pisatelja Kajetana Koviča postala fenomen. V tem času je namreč otroška zgodba prerasla v nekaj, kar danes poznamo vsi, tako otroci kot odrasli,« pojasni Tanja Verboten.

Glasba v naravi

Velenjski grad je odlično prizorišče tudi za glasbene dogodke. Festival Velenje v letu, ko je Velenje nosilec naziva Zeleni list Evrope, pripravlja tudi nekaj kulturnih dogodkov v naravi. To soboto, 17. avgusta, se bodo ob 20. uri v grajskem parku predstavili znani domači tolkalci z melodičnimi in ritmičnimi tolkali handpan. To je novejše glasbilo, ki sta ga prva naredila Švicarja Felix Rohner in Sabina Schärer, zadnja leta pa se iz njega razvijajo še številne različice, ki oddajajo nežen, blagodejen, mističen zvok. Na svojih koncertih jih uporabljajo tudi člani SToP – Slovenskega tolkalnega projekta. Na handpan bodo igrali Dejan Tamše, Marina Golja in Franci Kreuh.
22. avgusta bodo na Velenjskem gradu zazvenele citre, 26. avgusta pa bo v organizaciji Festivala mladih kultur Kunigunda predstava Krik. 22. avgusta pripravljajo v Šoštanju pred Muzejem usnjarstva na Slovenskem tradicionalne poletne filmske projekcije, ki bodo letos posvečene potopljenim spominom, torej naseljem, ki so se v Občini Šoštanj potopila zaradi rudarjenja.
Pred iztekom počitnice v sredo, 28. avgusta, Muzej Velenje in Zavod za turizem Šaleške doline pripravljata počitniški tabor z naslovom Kjer so lomastili mastodonti. »Letos je namreč 60. obletnica, odkar so bili ob obrobju Škalskega jezera najdeni ostanki mastodonta. Gre za več kot tri milijone let stare živali, ki so lomastile po naši dolini,« pojasni Tanja Verboten. Med 8. in 14. uro bodo otroci na Velenjskem gradu spoznavali stalno razstavo Mastodonti, ustvarjali in se igrali, se odpravili na pohod do najdišča mastodontov pri Škalskem jezeru in se zapeljali z ladjico po Velenjskem jezeru.

Pika še zbira fotografije

Tanja Verboten še s pogledom v prihodnost pove, da bo tudi jesen pri njih pestra. »V drugi polovici leta pripravljamo nekaj različnih razstav, zato se bo pri nas zagotovo našlo marsikaj zanimivega tako na Velenjskem gradu kot v Muzeju usnjarstva v Šoštanju. Tam bomo pripravili razstavo o igračah iz zbirke družine Kojc, na Velenjskem gradu bo med Pikinim festivalom uradno odprtje razstave o mačku Muriju, v začetku septembra ji bomo pridružili tudi Pikino fotografsko razstavo.
Še vedno poteka fotografski natečaj za otroke, tako da naj na naših spletnih straneh ali FB profilu pobrskajo, kako se lahko prijavijo in sodelujejo. S svojim delom se bomo zagotovo vključevali v lokalno dogajanje na različnih področjih in dela nikoli ne zmanjka. Moram reči, da je naše delo super, veseli smo, kadar dobivamo različne pobude in ideje lokalnega prebivalstva, na katere se z veseljem odzivamo,« sklene direktorica Muzeja Velenje.